Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Johan Östlund ny vd på Åkestam Holst – Petronella Panérus lämnar NoA

Publicerad: 18 juni 2020, 08:30

Johan Östlund, Petronella Panérus och Thomas Högeböl

Johan Östlund återvänder till Åkestam Holst och NoA efter tre år som vd för McCann i Sverige och övertar vd-rollen på Åkestam Holst. Samtidigt väljer Petronella Panérus att lämna efter sju år inom NoA varav det sista som Sverigechef för nätverket.


Ämnen i artikeln:

Åkestam HolstThe North AllianceMcCannJohan ÖstlundThomas HøgebølPetronella Panérus

Johan Östlund var partner och kundansvarig projektledare på Åkestam Holst under åren 2013-2017, med ansvar för SAS-kontot i Norden. Som vd för McCann i Sverige var han nära att vända byrån till svarta siffror 2018, men nu väljer han alltså att komma tillbaka till Åkestam Holst och NoA. Samtalet från NoA-chefen Thomas Högeböl kom efter att Petronella Panérus meddelat att hon lämnar nätverket efter sammanlagt sju år. Som vd för Great Works var hon med och sydde ihop NoA under ett år. 2015 gick efterträdde hon byrågrundaren Göran Åkestam som vd för Åkestam Holst.

I samband med att NoA flyttade in till Tulehuset i centrala Stockholm tog hon över som Sverigechef för nätverket som hon nu lämnar, ett beslut som har växt fram under de senaste månaderna. Vad Petronella Panérus ska göra i stället är ännu inte officiellt.

– När Petronella berättade att hon vill gå vidare var steget inte särskilt långt att kontakta Johan. Vi känner varandra väl sedan tidigare och jag upplever att Johan har utvecklats ytterligare under sina år på McCann. Han strategiska marknadskompetens är odiskutabel och nu har han fått utveckla även sina ledaregenskaper under stundtals tuffa förutsättningar. Vi gillar att jobba tillsammans och det är en bra grund, säger Thomas Högeböl.

Under hennes tid har Åkestam Holst blivit den dominerande byrån i svenska tävlingssammanhang. Bland annat bästa byrå i Guldägget tre år i rad och International Agency of the Year 2018 och Petronella Panérus har ofta lyfts fram som ledare av internationell branschpress, med kontinuerlig tillväxt och en marginal på byråintäkten kring 15 procent.

– Petronella har gjort ett fantastiskt jobb under fem år på Åkestam Holst. Byrån har vuxit med god lönsamhet under de här åren och samtidigt stärkt positionen som Sveriges och en av världens kreativt ledande byråer, säger Thomas Högeböl och fortsätter:

– Jag ser fram emot att fortsätta samarbeta med Petronella, och vi får återkomma till i vilken form det blir.  Johans uppdrag blir att både förvalta det gedigna arvet och att bidra till Åkestam Holsts och NoA:s fortsatta expansion, inte bara i Sverige utan också i Europa.

Johan Östlund inledde sin karriär i kommunikationsbranschen som strateg och planner på DDB i mitten av 2000-talet. Utöver en kort sejour som varumärkesrådgivare på SEB 2007 stannade han inom DDB i sju år i Stockholm, Hongkong och Tokyo. Via Leo Burnett i Shanghai återvände han till Stockholm där han blev strategichef på Jung. 2013 hamnade han på Åkestam Holst. Sedan i november 2017 har han varit vd för McCann i Sverige. 

 

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.