måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Johan Östlund om Drive McCanns konkurs i Norge

Publicerad: 7 april 2020, 08:27

I fredags meddelade Drive McCann i Oslo att de försätts i konkurs efter år av dåliga finanser. McCann Stockholm har också länge brottats med dålig ekonomi, vd:n Johan Östlund ser dock med tillförsikt på framtiden trots coronaviruset effekter på marknaden.

Ämnen i artikeln:

McCann StockholmJohan ÖstlundCoronaviruset

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Coronakrisen blev spiken i kistan för Drive McCann i Norge. I fredags rapporterade Dagens Näringsliv att byrån, som har haft 50 miljoner norska kronor i samlade förluster sedan 2011, ansökt om konkurs. Under det senaste redovisade räkenskapsåret 2018 gjorde byrån en förlust på 5,4 miljoner kronor.

Till Kampanje säger vd:n Bjørn Sloreby att ledningen för diskussioner med ägarna och styrelsen om att starta upp verksamheten igen när läget har stabiliserats efter coronakrisen.

– Corona kom på toppen av allt. Vi hade ett bra inflöde, men mycket har fått pausas nu och det gjorde det inte enklare för oss, säger han till den norska branschtidningen.

Den Norska byrån har liksom McCann i Stockholm en ägargrupp med bland annat serben Srdjan Saper som kom in 2016 och gjorde övergripande förändringar av verksamheten. Året efter kom Johan Östlund från Åkestam Holst in som vd för verksamheten.

Under det senaste redovisade räkenskapsåret minskade omsättningen 73,9 miljoner kronor (79,6 mkr 2017). Byråintäkten ökade marginellt och landade på 55,5 mkr (55,3 mkr). Rörelseresultatet är den posten som visar allra störst förändring. Där hamnade man på minus 3,9 mkr (-21 mkr). När de tre första åren efter ägarbytet summeras
ligger de samlade förlusterna på -27 miljoner kronor.

I Norge beskriver ledningen det som att coronaviruset blev nådastöten efter år av dåliga finanser, hur ni står ni rustade?
Givetvis hoppas jag att allting ska gå bra för våra vänner i Norge. Men i sammanhanget är det ändå viktigt att poängtera att deras verksamhet inte påverkar den svenska affären överhuvudtaget. För vår del kände jag tvärtom stor tillförsikt inför 2020 och året startade med positiv momentum, säger Johan Östlund till Resumé och fortsätter:

– Det förändrade läget i kölvattnet av virusutbrottet kom givetvis både oväntat och olämpligt – planerade lanseringar av spännande koncept och större projekt för kunder blev uppskjutna. Men vi är samtidigt inte ensamma om denna situation och jag känner mig ödmjuk inför de utmaningar som måste hanteras av så många människor just nu. Samtidigt är det viktigt att orka blicka framåt och rusta sig för en tid när allting stabiliseras igen. Här känner jag tillförsikt.   

Johan Östlund beskriver att de viktigaste åtgärderna efter coronavirusets utbrott handlar om att ta hand om de anställda och hitta effektiva arbetssätt i vardagen för både hålla samman gruppen och säkerställa att vi kan fortsätta leverera åt våra kunder.

– Det blev en snabb omställning till full digitalisering och som har fungerat väl hittills. Vi har följt direktiven från Folkhälsomyndigheten och valde att utgå från hemmet från mitten av mars. Givetvis har vi planerat för hur det fortsatta året kan komma att utvecklas och värderar hela tiden olika alternativ för att vi ska fortsätta utvecklas positivt. 

Vad är den största utmaningen för dig våren 2020? 
– Som alla andra upplever jag att osäkerheten kring effekterna av virusutbrottet är problematisk. Det går inte att sia om hur stora eller långvariga effekterna kommer att bli. Vi behöver dels anpassa oss för att navigera de omedelbara effekterna, dels redan nu planera för tiden när läget stabiliserats – där vi behöver vara konkurrenskraftiga och starka.

– Sedan handlar det om att fortsätta bibehålla den otroliga energi som alla i teamen visar upp varje vecka. Jag känner stor ödmjukhet och stolthet här. Vi arbetar för närvarande intensivt tillsammans med initiativ kopplat till flera av våra uppdragsgivare och jag hoppas kunna se resultatet under den närmaste veckan om allting går väl. 

Kommer ni ta in kapitaltillskott från ägarna för att klara det här?
– Sverige kommer även framgent att vara en mycket viktig marknad och vår ägare är lika dedikerad till att fortsätta den resa vi påbörjade för en tid sedan som teamet och jag är.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev