lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Kreab bryter med ryska kunden efter invasionen: ”Avslutades nu”

Publicerad: 25 februari 2022, 14:09

Hallvarsson & Halvarsson:s vd, Anna Grönlund Krantz, och Charlotte Erkhammar på Kreab.

Foto: Pressbild/AP/TT Nyhetsbyrån/Sören Andersson

I Sverige finns ett antal byråer som har haft samarbeten med bolag i Ryssland eller med koppling till regimen i Kreml. Nu svarar några av dem hur samarbetena ser ut nu och hur de agerar. ”Samarbetet är nu avslutat”, uppger Kreabs globale koncernchef Charlotte Erkhammer för Resumé.

Ämnen i artikeln:

UkrainakrigetPR-ByråerKreabHallvarsson & HalvarssonVladimir PutinUkrainaRyssland

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Medan bomberna föll över Ukraina och den ryska krigsmaskinen mötte hårt motstånd under avancemanget mot huvudstaden Kiev stannade pr-festen Spinngalan upp i en tyst minut. På fredagen har Resumé varit i kontakt med flera pr-byråer som har haft ett antal internationella och svenska kunder med intressen i Ryssland. 

När Resumé når Charlotte Erkhammar, global koncernchef för pr-byrån Kreab säger hon att byrån brutit med en av de ryska uppdragsgivarna efter den ryska invasionen i Ukraina:

– Vi har sedan många år en rysk samarbetspartner. Det samarbetet är nu avslutat. Det avslutades nu. Direkt efter invasionen”, skriver Charlotte Erkhammar i ett sms till Resumé.

Hallvarsson & Halvarsson hade 2007 i uppdrag att lobba för den ryska gasgiganten Gazprom. Bolaget vill inte gå in på vilka kunder de har men uppger för Resumé att det inte har några uppdragsgivare i Ryssland. 

– Vi har inga ryskägda bolag som kunder. Däremot är det flera svenska bolag som har verksamheter i Ryssland, eller i Ukraina för den delen, och därmed berörs. Jag upplever att det är många kunder som har en utmanande situation, säger Hallvarsson & Halvarsson:s vd, Anna Grönlund Krantz

I pr-sfären utanför för Sverige har internationella byråer som OMD, PHD och BBDO kontor i Ryssland, även pr-byrån Ketchum som tidigare arbetat med gasjätten Gazprom. Också WPP, Dentsu, Publicis, Havas och IPG har närvaro i landet.

Där förväntas de amerikanska sanktionerna slå mot de ledande reklamnätverkens affärer i landet, skriver The Drum. Dentsus EMEA-chef säger att deras medarbetares hälsa och säkerhet är deras viktigaste prioritet.

– Medan vår verksamhet i Ryssland fortsätter att fungera som vanligt, kommer vi fortsatt att följa utvecklingen av situationen för våra människor, kunder och samhället vi verkar i. Som en del av detta fokuserar vi på att stödja våra kunder för att minimera eventuella effekter på deras kommersiella verksamhet, säger Giulio Malegori till The Drum.

Resumé har varit i kontakt med Rud Pedersens koncern-vd Morten Rud Pedersen som svarar att han i dagsläget inte har tid att svara på Resumés frågor. 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev