Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

McCann tappar hälften av omsättningen och gör storförlust

Publicerad: 19 augusti 2020, 08:00

I somras tog Tobias Smidth-Fibiger över som ny vd på McCann Stockholm. I slutet av veckan kommer byrån att presentera en ny byråchef.

Under 2019 tappade McCann 38 miljoner kronor i omsättning, samtidigt gjorde bolaget en förlust efter finansiella poster på 8,9 miljoner kronor.


Ämnen i artikeln:

McCannMcCann Stockholm

McCann Stockholm har länge varit ett ekonomiskt sorgebarn med hög omsättning på vd-positionen. Efter att Johan Östlund, som strax innan sommaren blev klar som ny vd på Åkestam Holst, tog över 2017 tycktes den ekonomiska lyckan för ett par år vända och McCann minskade sina förluster. Siffrorna var dock fortfarande röda.

När bokslutet för 2019 nu kommit in till Bolagsverket står det klart att byrån under Johan Östlunds sista år halverade sin omsättning, från 74 till 36 miljoner kronor. I slutet av 2018 gjorde McCann-kunderna Subway och Mastercard förändringar i sin strategi som ledde till att mer av kommunikationsarbetet centraliserades. Vid årsskiftet 19/20 tappade de även sin största kund E.On efter bara ett drygt års samarbete.

– Under 2018 jobbade vi hårt på att växa oss mer konkurrenskraftiga på marknaden och framförallt Subway men även Mastercard var betydande kunder som hjälpte oss att flytta fram positionerna. Men som en byrå som är en del av ett större nätverk men befinner sig på en liten marknad blev vi exponerade, sa Johan Östlund till Resumé i samband med förändringarna.

LÄS MER: Byråcheferna har lämnat McCann 

Resultat efter finansiella kostnader landade till slut på -8,9 miljoner kronor (-3,2 Mkr) och mer än hälften av de 43 anställda fick lämna bolaget. Efter förlusterna är bolagets soliditet, ett mått på ett bolags tillgångar i relation till lånade medel, nere på 2,2 procent.

LÄS MER: McCann tvingas till omorganisation – så många har fått lämna

Sedan Johan Östlund återvände till Åkestam Holst har McCanns danska chef Tobias Smidth-Fibiger klivit in som ny vd. Han har tidigare varit vd för den framgångsrika digitalbyrån Hjaltelin Stahl som våren 2019 köptes upp av Accenture Interactive. I slutet av veckan kommer dock McCann Stockholm att presentera en ny byråchef.

 

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

McCannMcCann Stockholm

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.