Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Nine Yards omsättning sjönk med 65 miljoner

Publicerad: 9 juni 2021, 11:20

Fredrik Göransson och Lotta Collste på Nine Yards.

Nine Yards är en av de första stora eventbyråerna som lämnat in sina siffror för 2020.


Ämnen i artikeln:

Nine YardsBokslut

Eventbyråerna hör utan tvekan till de byråer som drabbats hårdast av pandemin. Den huvudsakliga anledningen till de tuffa förutsättningarna var begränsningarna gällande mötesdeltagare, som framtill nyligen låg på åtta personer.

LÄS MER: Så har pandemin slagit mot Sveriges största eventbyråer: ”Regeringens senfärdighet ett totalt misslyckande”

Nine Yards är en av Sveriges största eventbyråer och Resumé har tidigare rapporterat om att byrån tagit emot flera statliga stöd och tvingats säga upp personal. Nu kommer koncernbokslutet som täcker hela 2020. Nine Yards omsättning sjönk under förra året från 153 till 87 miljoner kronor. Majoriteten av omsättningstappet förklaras av minskade kostnader för kundprojekt, projekt som antingen ställdes in eller gjordes digitala med betydligt lägre kostnader. Trots de tuffa förutsättningarna lyckades Nine Yards göra ett positivt resultat, resultatet sjönk dock från 6,6 till 2 miljoner kronor. Samtidigt sjönk antalet anställda på byrån från 47 till 33. Soliditeten i bolaget ökade från 16 till 28 procent. Moderbolaget har även gjort en nedskrivning i dotterbolaget Nine Yards AS

I förvaltningsberättelsen skriver Nine Yards att de gick in i 2020 med planer på rejäl tillväxt, planer som inledningsvis såg ut att gå i lås. När pandemin kom valde dock en mängd kunder att ställa in, skala ner eller flytta fram projekt. Att de trots förutsättningarna kan presentera vinst under året förklaras av den starka inledningen med flera stora projekt samt att byrån la till flera digitala delar i sitt erbjudande. Byrån väntar sig även att dammluckorna senare under 2021 kommer att öppnas med en rejäl uppdämd efterfrågan från kunder.

Som en del i tillväxtstrategin valde Nine Yards under året även att gå över till en modell med managing directors för de två kontroren i Göteborg respektive Stockholm. Inledningsvis ledde Magnus Frejd kontoret i Göteborg med fokus på att utveckla byråns digitala erbjudande, under pandemin har han dock lämnat byrån och delägaren Rasmus Jakobsson har tillsvidare klivit in som ersättare. I Stockholm har Lotta Collste klivit in med uppgiften att försöka vända kontorets trend av vikande intäkter. Den tidigare vd:n Fredrik Göransson klev istället in i en mer strategisk roll med fokus på byråns större kunder.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Nine YardsBokslut

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.