fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Ny Göteborgsbyrå ska kombinera digital marknadsföring och management

Publicerad: 22 januari 2020, 10:17

Republikensgrundartrio fr.v. Pontus Levén, Jonatan Sundemo och Olof Mattson.

Foto: Pressbild

Den nya Göteborgsbyrån Republiken vill överbrygga gapet mellan digital marknadsföring och management. Bland de första kunderna finns Hemnet-utmanaren Norban, e-hälsobolaget Cuviva och mjukvarubolaget Netclean.

Ämnen i artikeln:

B2BDroga5Accenture Interactive

Amanda Törner

amanda.torner@resume.se


Bakom Göteborgsbaserade Republiken står grundartrion Jonatan Sundemo, senast från performancebyrån Symbiooz, Pontus Levén, tidigare marknadschef på digitalbyrån Varvet och Olof Mattson, senast från rollen som senior pr-konsult på pr-byrån Perspective Communication. 

Byråns nisch utgörs av en kombination mellan digital marknadsföring och management för tillväxtbolag och startups och bland de första kunderna finns Hemnet-utmanaren Norban, e-hälsobolaget Cuviva och mjukvarubolaget Netclean. 

– Vi har alla jobbat på lite olika håll tidigare, men sett att när vi fått förtroendet från kunderna att påverka på en högre nivå så har vi kunnat skapa helt andra resultat än när man bara levererar på beställning. Vi har en väldigt specifik kompetens och det är få företag som är tillräckligt attraktiva för att kunna rekrytera den inhouse.  Digital kompetens kan vara väldigt komplex och den är många gånger avgörande när man ska ta större affärskritiska beslut. Vi har ofta upplevt att vi sitter på större beslutsunderlag än våra kunder, säger Jonatan Sundemo, vd på Republiken, till Resumé. 

En kombination av marknadsförings- och managementkompetens blir allt viktigare för att vara en stark partner till kunderna. Det har resulterat i att en av de största trenderna inom den globala marknadsföringsbranschen just nu är att konsultfirmor expanderar sina erbjudanden inom kommunikation. Ett av de tydligaste exemplen är Accenture Interactives köp av Droga5 förra våren. Det är även en av huvudorsakerna till att riskkapitalet börjat visa intresse för branschen. 

LÄS MER: ”Därför väljer annonsörer managementkonsulter över byråer”

– Att kombinera digital marknadsföring och management är en nisch där det finns stort behov. De flesta som har gjort det här hittills kommer från managementsidan och kanske köper upp en digitalbyrå – det som vi vill göra här är att komma från det andra hållet. För att kunna ha ett strategiskt tankesätt i den digitala närvaron måste man ha väldigt omfattande praktiska kunskaper, i och med att det är så pass tekniskt. Det ger en helt annan förståelse för vad som är möjligt att göra, säger Jonatan Sundemo. 

Hur kommer ni jobba med era kunder?
– Vi kommer jobba väldigt affärsdrivet. Vi börjar ofta med att ha en workshop där vi sätter upp mål som är konkret kopplade till affären, till exempel omsättningsmål. Dels underlättar det för oss att se om vi har lyckats leverera på det vi utlovat, men det ger också en svartvit indikator från kundens sida där de kan avgöra vilken avkastning de fått på sina pengar. Det känns viktigt för oss att vara raka och väldigt transparenta med vad vi gör och vad vi kan leverera. 

Hur ser intresset ut för ert erbjudande hittills?
– Framför allt är behovet väldigt stort när det gäller större B2B-bolag. Dels för att de har svårt att rekrytera digital kompetens inhouse, om de inte befinner sig i den sfären så är det sällan attraktivt för en specialist att röra sig mot den typen av bolag. De saknar ofta digital kompetens i ledningsgruppen och styrelserummet, det är där vi tror att vi kan göra störst skillnad. Vi vill vara med och påverka stora beslut på lednings- och styrelsenivå. 

Vart befinner ni er om ett år?
– Då tror jag att vi har flera lyckade success-case, vi är redan en bit på vägen dit. Dessutom vill vi gärna vara dubbelt så många som vi är i dag. 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev