torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Nya turer i Edisens storvarsel – vill stänga ner kontor i Sverige

Publicerad: 1 februari 2023, 13:19

Foto: Pressbild Edisen

Under tisdagen rapporterade Resumé att Edisen planerar att genomföra omfattande nedskärningar när två avdelningar ska bli en. Nu visar det sig att den svenska verksamheten påverkas mer än vad som tidigare kommunicerats.

Ämnen i artikeln:

EdisenNedskärningarLågkonjunkturProduktionsbolag

VP


I samband med omstruktureringar av Edisens och sammanslagningen av marknadsförings- och underhållningsavdelningen planerar bolaget för nedskärningar 20 procent av anställda globalt att påverkas. Det är en del i en strategi där bolaget ska skala ner och fokusera på kärnverksamheten.

I en första intervju med Edisens grundare, Henric Larsson, uppgav han endast att cirka 60 personers anställning över den globala verksamheten skulle påverkas av omgrupperingen. Men efter nya uppgifter som Resumé har fått bekräftade visar det sig att en stor del av nedskärningarna påverkar Edisens svenska kontor. De som berörs mest är företagets kontor i Göteborg och Malmö, där Göteborgskontoret förväntas att stängas ned helt. I Malmö varslas tre fjärdedelar av arbetskraften, alltså 15 av 20 personer.

– Men absolut det är en hel del som berörs i Malmö. För det är också i Malmö som vi har haft en större majoritet ren reklambyråverksamhet, i Stockholm så är verksamheten mer fokuserad på produktion av rörligt innehåll. När vi backar tillbaka från det lite grann så drabbas Malmö mer än de andra kontoren, rent procentuellt. Så det stämmer bra, säger Henric Larsson.

Edisen har tidigare inte haft någon särskild framgång när det kommer till affärerna i Malmö. Bara ett år efter att ha köpt upp Malmö reklambyrå i början på 2020, i ett försök att ”utöka den strategiska och kreativa kompetensen”, skildes Edisen (då Chimney Vigor Group) och Malmö reklambyrå åt. Orsaken till uppbrottet handlade om olika syner på företagsstyrande.

Även om tre fjärdedelar av de anställda på Malmökontoret försvinner så finns det inga planer på att dra sig helt ur regionen i dagsläget, säger Henric Larsson. När det gäller Göteborgskontoret som har fyra anställda kommer det helt stängas, om Edisen får som de vill.

– I Göteborg så är det inte riktigt klart, vi gör faktiskt en hel del av Göteborgskundjobben ifrån Stockholm, och faktiskt en del från Malmö också. Där blir det en hel del rent procentuellt där också. Men det är inte klart förrän det är klart. Nu påbörjas fackliga förhandlingar och om det är någon på grund av förtur stannar då blir den kvar. Men absolut, procentuellt blir Göteborg och Malmö dom som är hårdast drabbade, säger Henric Larsson.

Edisen befinner sig nu i förhandlingar med berörda fackförbund.

LÄS MER: Edisen gör stora nedskärningar: ”Vi har varit lite för opportunistiska” 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev