Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Open Studio betalar tillbaka coronastöden: ”Skattemedel ska inte användas i onödan”

Publicerad: 22 april 2021, 09:27

Open Studio-medarbetarna efter förra årets Guldäggsgala, där byrån vann båda designkategorierna.

Kritiken mot Volvos aktieutdelningar fick designbyrån Open studio att betala tillbaka de pengar de fått från det statliga permitteringsstödet.


Ämnen i artikeln:

Open Studio StockholmBokslut

I slutet av 2018 avbröt designbyrån Open Studio sitt samarbete med Garbergs och blev en fristående byrå. Sedan dess har de haft stora framgångar både kreativt och ekonomiskt, samtidigt som de öppnat upp kontor i Paris. På cv:t står bland annat dubbla guldägg och mer än var tredje krona i vinst, räknat på byråintäkten.

När de nu presenterar sitt bokslut för räkenskapsåret 2020 har omsättningen visserligen sjunkit till 21,2 miljoner kronor (32,2) men vinstmarginalen skrivs fortfarande till 34 procent (44). Byråintäkten per anställd sjunker även från anmärkningsvärt höga 2 miljoner kronor till 1,4 miljoner kronor. Open Studio har 15 anställda.

LÄS MER: Dubbla guldägg till Open Studio - första året som fristående byrå

Vdn och designstrategen Åsa Berg berättar att de inledningsvis påverkades kraftigt av pandemin med kunder som pausade eller sköt upp pågående uppdrag, något som ledde till att byrån permitterade delar av personalstyrkan mellan maj och juni. Eftersom byrån är kollektivavtalsansluten kunde de välja fritt vilka delar och personer på byrån som skulle permitteras. De skar även ned på kostnader genom att dra ned på frilanskostnader, ledningen gick ned i lön och det fåtal medarbetare som sade upp sig ersattes inte. Efter sommaren ljusnade det dock ordentligt och flera nya kunder, både svenska och internationella, kom in till byrån. När året skulle sammanfattas insåg ledningen att de inte var i behov av stödpengarna från staten, och valde därför att skicka tillbaka pengarna. Så sent som häromdagen fick de beskedet av Tillväxtverket att hela summan var återbetald. Åsa Berg säger att ledningen följde den diskussion och den kritik som riktades mot Volvo efter att koncernen, trots att de tagit emot stora stöd, gjorde utdelningar till delägarna.

– Vi vill inte använda skattemedel när det visade sig att det inte behövdes.

Totalt delade Open Studio ut fyra miljoner kronor till ägarna.

Designbyråer hör visserligen till en av byråbranschens mest lönsamma discipliner, men även där sticker Open Studios resultat ut. Enligt Åsa Berg handlar det om att byråns anställda jobbar hårt och genom åren skaffat sig så mycket erfarenhet att de sällan behöver göra om efter återkoppling från kund.

- Vi har lång erfarenhet av identitets- och konceptuppdrag, det gör att vi snabbt kan identifiera våra uppdragsgivares utmaningar och hitta det unika i deras erbjudande, berättar Åsa Berg som även säger att byråns arkitektavdelning gått bra under pandemin.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.