Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

OTW bakom UR-satsning på källkritik

Publicerad: 18 augusti 2022, 09:31

Jack Werner och Åsa Larsson.

Foto: Pressbild UR

UR-programmet ”Källkoll valet” sänds i femton delar och leds av Åsa Larsson och Jack Werner. För produktionen står OTW.


Ämnen i artikeln:

UROTWJournalistikJack WernerNyheter

Tidigare i veckan var det premiär för UR:s satsning på källkritik för högstadieelever inför valet 2022. Programmet, som går under namnet ”Källkoll valet”, sänds i femton delar och leds av journalisterna och viralgranskarna Åsa Larsson och Jack Werner.

– Tanken är att djupdyka i de många utspel, påståenden och rykten som cirkulerar på nätet under en valrörelse. Är det vi läser och ser verkligen sant? Med ”Källkoll valet” skapar vi ett högaktuellt hjälpmedel för demokratiundervisningen på högstadiet. Dessutom engagerar vi lärare och elever genom att ge dem möjligheten att skicka in egna exempel från valrörelsen som de vill källkolla, säger Mysia Englund, innehållschef på UR, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: ”Bli inte lurad” – bred kampanj ska stärka det psykologiska försvaret 

Programmet är en del av UR:s långsiktiga satsning på demokratifrågor för barn och unga. I den här delen lär Åsa Larsson och Jack Werner ut knepen som behövs i för att kunna granska den politiska debatten.

För produktion står contentbyrån OTW. Tobias Beijar, producent, kommenterar:

– Jag hoppas vi bidrar till att unga får en bättre förståelse kring varför källkritiskt tänkande är så viktigt. Jack och Åsa är båda otroligt duktiga på att förklara komplexa resonemang på ett lättillgängligt sätt. Det är ett innehållsrikt och mastigt program att producera eftersom vi hela tiden behöver vara så aktuella det bara går. 

Medverkande gäster är journalister, experter och forskare. Till exempel deltar Erik Hedtjärn, politisk chef på SvD, statsvetaren Jenny Madestam, mådierådgivaren och krishanteraren Jeanette Fors-Andrée, Ahmed Abdirahman, vd för Global Village och grundare av Järvaveckan, forskaren Carl Heath, journalisten och programledaren Parisa Höglund, politiska debattören Sakine Madon, samt Resumés chefredaktör Yasmine Winberg. 

Källkoll har tidigare säsonger granskat Coronapandemin, USA-valet och kriget i Ukraina.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.