lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Pandemiår med varsel – men Stendahls ökar vinsten med 428 procent

Publicerad: 9 juli 2021, 10:44

Henrik Segergren, vd på Stendahls. Foto: Skvader Media / Rickard Olausson

Under våren fick Stendahls ett nytt internationellt ägande i nederländska Intracto Group. Nu visar det färska bokslutet hur reklambyrån gick innan uppköpet. Siffrorna avslöjar att Stendahls lyckades öka vinsten med hela 428 procent – trots pandemiåret.

Ämnen i artikeln:

ReklambyråStendahlsIntracto GroupBokslutEkonomi

Amanda Törner

amanda.torner@resume.se


I slutet av april stod det klart att Stendahls, Sveriges största oberoende reklambyrå, köps upp att nederländska Intracto Group. Det är den största affären på den svenska reklambyråmarknaden sedan MDC Partners 2015 köpte Forsman & Bodenfors och Intracto Groups första förvärv i Norden. Exakt hur stor köpesumman är ville dock ingen av parterna kommentera. 

Nu visar färska siffror hur Stendahls gick året innan uppköpet. Omsättningen minskade något till 165 miljoner kronor (167), medan rörelseresultatet ökade kraftigt – från 5 miljoner i fjol för att 2020 landa på 26,4 miljoner. Byråintäkten låg kvar på samma nivå, 145 miljoner kronor, vilket ger en rörelsemarginal på 18 procent. Även det en kraftig ökning från föregående års marginal på 3 procent.

Stendahls vd Henrik Segergren beskriver 2020 som ett omtumlande år som började starkt för att sedan kraftig bromsa in i andra kvartalet på grund av corona. Det lyckades byrån enligt honom vända tillbaka under hösten. 

– I andra kvartalet 2020 tappade vi cirka 30 procent av intäkterna och på helår blev det 15-20 procent mindre än vad vi hade räknat med. Vi införde korttidsarbete under en period och tvingades dessutom till en del uppsägningar för att anpassa oss till den förändrade efterfrågan. Vi har också haft hemarbete till närmare 90 procent. 

Antal anställda har minskat från 108 personer 2019 till 93 under 2020. 

– Vi är samtidigt väldigt glada att vi kunde återanställa ett antal personer när det började vända uppåt igen, säger Henrik Segergren. 

LÄS MER: Krisåtgärden: Stendahls varslar en femtedel av personalstyrkan

Ni ökar vinsten ordentligt 2020, vad ligger bakom siffrorna?
– Huvudsakligen för att vi legat väldigt rätt positionerade med vårt erbjudande med ett fokus och helhetserbjudande inom digitalisering och kommunikation. Detta i kombination med ett väldigt stort engagemang från alla medarbetare och ett mycket fint samarbete med våra uppdragsgivare. Vi tog också pandemin på allvar tidigt och anpassade snabbt våra kostnader. 

I bokslutet framgår att Stendahls pandemin till trots gjorde en utdelning på 39 miljoner kronor, vilket Henrik Segergren förklarar med försäljningen av byrån. 

– Den utdelningen gjordes från dotterbolag till moderbolag som en del i finansiella förberedelserna i samband med försäljningen av Stendahls som vi berättade om i slutet på april. 

Hur har första halvan 2021 varit och hur ser du på framtiden?
– 2021 har börjat starkt och vi växer igen. Vi har också börjat en spännande resa tillsammans med Intracto Group som jag ser kommer vara fortsatt väldigt positiv för oss och våra uppdragsgivare, när vi fortsätter växa och bli än starkare i vårt erbjudande.

Nyckeltal

Omsättning: 165 miljoner (167)

Rörelseresultat: 26,4 miljoner (5 miljoner) 

Byråintäkt: 145 miljoner (145) 

Rörelsemarginal: 18 procent (3) 

Utdelning: 39 miljoner 

Anställda: 93 (108)

 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev