Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Personal larmar: Byråer fuskar med korttidsarbetet

Publicerad: 24 september 2020, 13:13

Foto: Getty Images

Sedan i mars har Resumé tagit del av anonyma vittnesmål om byråer som ansökt om stöd för korttidsarbete – men låter anställda jobba heltid ändå. Det är nödvändigtvis inte fel, men kan också sluta med att byråerna gör sig skyldiga till bidragsbrott enligt Tillväxtverket. ”De har hotat sina anställda med uppsägning om de inte presterar på topp”, säger en person i branschen som vill vara anonym.


Ämnen i artikeln:

GratisträsketTillväxtverket

Det handlar om alltifrån en Guldäggetbelönad byrå, företag tillhörande internationella byrågrupper och en respekterad kreativ byrå. Resumé har alltsedan Tillväxtverket inrättade korttidspermitteringen tagit del av flertalet vittnesmål från anställda på byråer som reagerat på att arbetsgivaren tagit del av det statliga stödet – samtidigt som anställda jobbat över för att hinna med. 

– Min arbetsgivare har sedan coronakrisens start i mars uppmanat sina anställda att jobba hemifrån 100 procent, trots permitteringsstöd från staten. De har hotat sina anställda med uppsägning om de inte presterar på topp, vittnade en anonym person om i juli. 

På en PR-byrå berättar en annan anställd om att målet om att jobba 80 procent inte gått följa.  

– Inom mitt jobbar alla minst 100 procent. Istället lovar de att kompensera oss i semesterdagar. Jag får känslan av att min byrå drar fördel av permitteringarna och borde inte ha ansökt om det för alla på bolaget. Vi misstänker att pressen att dra ner på kostnaderna kommer från ägarbolaget för att kunna behålla aktieutdelningen, skriver personen. 

Totalt har Resumé fått in tips från åtta byråer. I somliga fall har tips kommit in flera gånger, men eftersom de lämnas anonymt går det inte att kontrollera om det är från samma person. 

Men vad gäller egentligen – är det okej att ta del av stödet och uppmana anställda att jobba hårt under en period, för att kompensera med mindre arbetstid senare under den avgränsade perioden? 

– Generellt så ska man komma ihåg att stödet företagen får utbetalade vid ansökan enbart är ett preliminärt stöd. Vid krisens inledning var det väldigt osäkert för många företag hur det skulle bli. Många trodde att hela sommaren var körd, och att man skulle tappa mycket i omsättning. Så företagen kan justera hur mycket de anställda jobbar, det viktiga är att företagen i sin avstämning med oss efter tre månader uppger det faktiska utfallet av permitteringen. Har personal arbetat mer än tänkt från början ska man återge det till oss, säger Tillväxtverkets pressansvarige Niklas Kjellberg.  

Så som det ser ut nu kan en arbetsgivare få stöd i sex kalendermånader, med möjlighet till förlängning i ytterligare tre kalendermånader. Ansökan är öppen året ut, för 2021 har inget officiellt beslut kommunicerats än. 

Eftersom Tillväxtverket fortfarande är inne i en period av avstämningar har man ingen statistik än för hur många av företagen som överskattat mängden stöd de sökt. 

En byrå kan med andra ord göra rätt, även om det från de anställdas håll uppfattas som att de tänjer på gränsen. 

En person vittnar till exempel om att byrån, som tar del av det statliga stödet, lovar att kompensera övertid i semesterdagar i framtiden. Är det okej?
– Det kan jag inte svara på. Det viktiga är att bolaget återger det faktiska utfallet av stödet. Har personalen jobbat mer än man angivit i sin ansökan ska man uppge det till oss, säger Niklas Kjellberg.  

I ett annat tips som Resumé tagit del av vittnar en person om att arbetsgivaren aktivt gjort ett upplägg där bidraget täcker utgifter för de anställdas semester. 

– Jag har även fått reda på att ledningen för företaget har tagit fram en idé som presenterats för personalen att samtliga anställda skall fortsätta vara permitterade på papperet under sommaren men trots detta vara semesterlediga enligt tidigare planerad semester. Detta för att kunna behålla anställd personal tills krisen är över, skriver personen. 

Vidare berättar källan att de anställda ska få 15 semesterdagar som tas ut inofficiellt under juni och juli. Utåt sett ska de vara permitterade som vanligt. Därmed läggs kostnaden för semestern på staten i stället för bolaget. 

Vad tänker Tillväxtverket om det?
– Så kan man inte göra. Är man permitterad så är man permitterad, det kan inte kvittas mot semesterdagar. Men det kan så klart ha missuppfattats hur arbetsgivaren tänkt göra. Är du till exempel permitterad till 20 procent av arbetstiden är du ju hemma fyra dagar i veckan. Det viktiga här är att arbetsgivaren drar bort all frånvaro från stödet, säger Niklas Kjellberg. 

Just upplägg kring semestern hör till de vanligaste frågorna som företag vänder sig till Tillväxtverket om. Också justerade arbetstider och frågor kring utdelningar har dykt upp i större skala. 

Liksom Resumé har även Tillväxtverket har anledning att tro att det fuskas med stödet. Av de 76 420 företagen som beviljats det statliga stödet har det inkommit totalt 1400 tips om fusk till myndigheten. På den egna hemsidan går det att lämna tips, och man samarbetar med polisen för att följa upp anmälningarna. Det sker även fysiska kontroller ute på arbetsplatserna. 

– Vår starka uppmaning till företagen där ute är att vara sanningsenliga, annars kan man bli skyldig till bidragsbrott. Det vill vi undvika. 

Eller som en anonym anställd skriver i ett mejl till Resumé: 

– Hoppas av hela mitt hjärta att de fälls för detta och att skeppet sjunker.

 

Vet ni mer?

Har ni något ni vill berätta om från byråer eller arbetsplatser där de anställda arbetar fulltid trots att företaget gått ner i arbetstid officiellt (och därmed utnyttjar möjligheten till permittering)?

 

Mejla i så fall våra reportrar:

thomas.nilsson@resume.se

julia.v.caesar@resume.se

andreas.thorell@resume.se

 

Eller tipsa oss anonymt här.

 

Julia V. Caesar

Reporter

julia.v.caesar@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.