Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Prime varslar 25: ”Inte en av de ljusaste dagarna”

Publicerad: 25 maj 2020, 09:20

(Uppdaterad) I morse meddelade kommunikationsbyrån Prime sina anställda att de varslar 25 medarbetare och genomför en omorganisation.


Ämnen i artikeln:

PrimeCoronavirusetPR-Byråer

Det är Dagens Opinion som var först att rapportera att Prime varslar personal i samband med det intäktsbortfall som coronakrisen har skapat. Byrån har sedan tidigare infört korttidspermitteringar på 20 procent, men enligt vd:n Therese Bohlin hade byrån gärna infört en högre grad av korttidsarbete om de hade haft möjlighet. Men eftersom beläggningen är ojämn och vissa kunder har ett ökat behov av byråns tjänster under krisen har det inte gått.

Det var vid klockan nio vid ett stormöte i morse som Prime presenterade åtgärderna för de anställda, byrån varslar en femtedel av personalstyrkan och genomför en omorganisation.

Enligt Therese Bohlin har Prime planerat för en omorganisation sedan i december för att möta lågkonjunkturen och redan för några veckor sedan annonserade ägarbolaget Weber Shandwick om globala neddragningar.

– Det är inte en av de ljusaste dagarna på Prime. Det är så klart alltid svårt att göra en omorganisation och varsla personal. 

Varslet kommer främst beröra produktionen då studion reduceras och public affairs som framöver fokuserar på senior rådgivning då affärsområdet slås samman med hållbarhet. 

– Det är logiskt sett till att efterfrågan ökar på området samt att kunderna efterfrågar seniora konsulter i en extra hög utsträckning i det läge som befinner oss i nu. 

– Vi hoppas kunna lösa varslet på frivillig väg och har därför erbjudit de anställda avgångsvederlag. Vi har påkallat facklig förhandling. 

Hur har coronakrisen påverkat byrån den senaste tiden?
– Precis som övriga branschen upplever vi ett intäktsbortfall överlag. Det som påverkar vår verksamhet just nu är att vi har en obalans i uppdragen eftersom vi har väldigt hög beläggning hos vissa kunder och då kan vi inte korttidspermittera ytterligare.

Kommer ni att få göra ytterligare besparingar längre fram?
– I grunden är jag trygg med vår affär och vi har god ekonomi, men det är helt omöjligt att säga hur det kommer se ut under andra halvan av 2020. 

Är besparingarna större än planerat eller i linje med den planerade omorganisationen?
– Varslen berör främst produktion/studion och juniora tjänster inom public affairs då byrån införlivar ett gemensamt affärsområde för public affairs och hållbarhet.

Prime har i dag 131 anställda.

Resumé har tidigare rapporterat om omfattande besparingar på bland annat Nord DDB och Stendahls.  

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.