Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Protestlista mot Garbergs flytt till Medborgarhuset

Publicerad: 2 mars 2020, 13:28

Foto: Jordgubbe - Egen avfotografering, CC BY-SA 2.0

Initiativtagarna till protestlistan vill att Stockholms stad bör fortsätta att upplåta hela Medborgarhuset till ickekommersiell verksamhet i form av Kulturskolan.


Ämnen i artikeln:

Garbergs

Medborgarhuset på Södermalm i Stockholm har länge varit hem åt Kulturskolan i stadsdelen. Sedan 2015 har det pågått stora renoveringar av huset vilket inneburit att Kulturskolan tillfälligt fått flytta sin verksamhet till andra platser. När renoveringen nu närmar sig sitt slut förbereder sig de tidigare hyresgästerna att flytta tillbaka. Framöver kommer dock bara halva Medborgarhuset att upplåtas till Kulturhuset, den andra halvan kommer att hyras ut till kommersiella aktörer, varav en är reklambyrån Garbergs. Den andra halvan av Kulturhusets verksamhet kommer att flyttas till klassrum runtom på Södermalm. Anledningen till beslutet, är att renoveringen av Medborgarhuset blev dyrare än planerat.

Beslutet möts nu av kritik och en protestlista mot att halva Medborgarhuset ska hyras ut. Protestlistan, som initiativtagarna tänkt lämna till de ansvariga politikerna, har hittills samlat in 1276 underskrifter. Kraven från initiativtagarna är att Stockholms stad fortsatt ska upplåta huset till Kulturskolan, något som skolan lovats.

Mehrnaz Bejne är vd på Garbergs.

Hur ser ni på namninsamlingen och de krav initiativtagarna ställer?

– Vi håller med om att hela Kulturskolan ska få flytta tillbaka till Medborgarhuset. En av anledningarna till att vi flyttar just dit är att det är ett kulturhus för allmänheten.

Har ni varit i dialog med initiativtagarna eller Stockholms stad gällande kraven?

– Detta kom till vår kännedom förra veckan. Vi visste inte om att de fåtal kontor som har hyrts ut skulle vara på Kulturskolans bekostnad. Vi kommer att kontakta Stockholms Stad för att tydliggöra varför vi valt att flytta just till ett levande kulturhus. Jag ser det som en självklarhet att de verksamheter som suttit där och lovats komma tillbaka får göra det.

Kommer det att påverka er flytt?

– Vi har ett hyreskontrakt sedan mer än ett år tillbaka och flyttar in om några månader.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Garbergs

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.