Byråer
Rekordår för Gullers grupp – siktar mot en halv miljard
Publicerad: 22 november 2022, 10:09
Tidigare i år lämnade Ulf Dahlqvist över vd-stolen till Torbjörn Runvik. Dahlqvist jobbar dock kvar på byrån i en byråchefs-liknande position. Foto: Dennis Ersöz
Gullers grupp redovisar högre intäkter och resultat än någonsin. Samtidigt har byrån hittat ett nytt arbetssätt som på två år ökat intäkten per anställd med 30 procent.
För tio år sedan började Gullers grupp profilera sig som byrån för samhällsaktörer. Det beslutet tycks ha lönat sig, för nu presenterar de sitt starkaste bokslut sedan grundandet 1989. I jämförelse med förra året ökade byråintäkten från 212,6 till 236 miljoner kronor, samtidigt som personalstyrkan gick från 194 till 177. Rörelseresultatet skrivs till 18,8 miljoner kronor (3,9).
Ulf Dahlqvist, som under sommaren lämnade vd-stolen till Torbjörn Runvik men som är kvar i en byråchefs-liknande position, skrattar och säger att han egentligen borde avgå nu när flaggan är i topp.
– När vi började prata om samhällsaktörer var det ingen som gjorde det. I dag ser det helt annorlunda ut. Det känns lite som när man tar tåget från Heathrow in till Paddington i London och får höra ”You've arrived” i högtalarna.
Under 2021 gick Gullers grupp vinnande ur tre stora upphandlingar med ett samlat värde på 350 miljoner kronor: MSB, Trafikverket och Stockholms stad. Det är de områdena tillsammans med byråns satsning på life science som drivit tillväxten.
– Det är två områden som klarade sig väldigt väl genom pandemin och kommer stå sig starka i den kommande lågkonjunkturen, säger Ulf Dahlqvist.
Samtidigt har byrån på senare år ställt om sitt erbjudande, sprunget ur en affärsanalys som genomfördes för 3-4 år sedan. Ulf Dahlqvist beskriver det som en övergång från analogt till digitalt där man har fyra fokusområden: hållbarhet, ledarskap, teknisk transformation och berättelser. I samband med det har byrån växlat ut flera delar av sin produktion. De fyra områdena betingar vanligtvis högre intäkter per anställd än exempelvis produktion, något många kunder valt att förlägga innanför de egna dörrarna. Omställningen har letts av delägarna Hans Gennerud, Torbjörn Runvik och Annika Sjöberg som även infört en arbetsmodell för byråns största kunder. Numera går säljande kundansvarig tillsammans med projektledare varje månad igenom om hur allt går och hur de kan arbeta framåt. Ulf Dahlqvist beskriver det som att man lyft blicken och inte jobbar lika projektbaserat. Sammantaget har man på två år ökat det genomsnittliga arvodet med 30 procent.
– Vi har både blivit bättre på att ta betalt och på att bli mer effektiva i våra processer. Allt vi gör bygger på lärande och det här är ett lärande kring affärsmässighet. Först kändes det lite märkligt, vad skulle vi prata om på de här mötena? Med tiden har det visat sig väldigt gynnsamt.
Gullers Grupp har under många år förvärvat en mängd mindre verksamheter och konsoliderat dem under Gullers-varumärket. Det ledde till att byrån för några år sedan hade lågt eget kapital, men i och med det framgångsrika året fyller man nu på i kassavalvet. Förvärven har byggt Gullers till att i dagsläget vara en av Sveriges största byråer. Och förvärvsstrategin är inte slut än, fokus ligger fortsatt på de fyra prioriterade områdena. Gullers tittar även på möjligheten att etablera sig i nya områden geografiskt. I dagsläget har man kontor i sex svenska städer. Där har man gjort en annorlunda analys än exempelvis H&H Group och Intellecta.
– Jobbar man med samhällsfrågor måste man finnas på plats ute i landet.
Förväntningarna på framtiden är fortsatt höga och till 2026/27 har Gullers Grupp ett mål om att omsätta 500 miljoner kronor.
– Vi har inte ändrat det målet, även om vi ser en lågkonjunktur på ingång. Vi tror att våra möjligheter att vinna marknadsandelar ökar i en lågkonjunktur. Vi har rätt kunder, rätt erbjudanden och branschens bästa medarbetare.
Flera av konkurrenterna har dock finansiell backning från externa partners, ett upplägg som blivit vanligare och vanligare. Den tidigare Gullers-vd:n Ulf Dahlqvist upplever dock att de inte känner sig pressade.
– Inom områden som servicedesign, hållbarhet och ledarskap finns det en hel del nya aktörer, inte bara stora. I och med att vi hållit på med det här ganska länge nu känner jag dock att vi har ett försprång i alltifrån kompetens till kundbas och varumärke. Många kommer att möta samma utmaningar som vi gått igenom, inte minst på kompetensområdet. Det är inte alltid lätt att få de vitt skilda kompetenserna som nu krävs att jobba tillsammans, säger han och tillägger:
– Dessutom, jag är fortfarande övertygad om fördelarna med att vara oberoende. Vi delägare går i korridorerna varje dag och har möjlighet att skapa en kul arbetsmiljö. Allt går inte att köpa för pengar.
FAKTA/Gullers Grupp
Omsättning: 314,9 Mkr (255,8)
Byråintäkt: 236 Mkr (212,7)
Medeltal anställda: 177 (194)
Rörelseresultat: 18,8 Mkr (3,9)