fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Rud Pedersen öppnar kontor i Ukraina

Publicerad: 25 april 2023, 11:44

Morten Rud Pedersen och Myron Wasylyk, som kommer leda kontoret i Ukraina.

På tisdagen meddelar pa-byrån Rud Pedersen att de öppnar kontor i Kiev. Grundaren Morten Rud Pedersen menar att man väntat på rätt tillfälle att öppna. ”Det finns ett stort tryck för att göra saker i Ukraina.”

Ämnen i artikeln:

Rud PedersenLobbyingPR

Alicia Price

alicia.price@resume.se


Rud Pedersen-gruppen har kontor i tretton länder och nu även i Ukrainas huvudstad Kiev. Enligt Morten Rud Pedersen, vd och grundare av pa- och kommunikationsbyrån, har de väntat på rätt tillfälle att öppna.

– Vi hade helst öppnat tidigare, och har letat efter folk som kunnat leda kontoret. Vi bedömer att det nu är rätt klimat och rätt tillfälle för oss att öppna. Till exempel har vi har en del kunder i sektorer som är involverade i att återuppbygga Ukraina, som vill att vi ska finnas där. Vi har också 25 personer i Finland, 90 personer i Baltikum, och har därför stort tryck för att göra saker i Ukraina, säger han till Resumé.

LÄS MER: Så har Ukraina vunnit informationskriget i väst

Målet med närvaron är att kunna bidra till återuppbyggandet av Ukraina, genom partnerskap, handel och investeringar. Kontoret i Kiev kommer ledas av branschveteranen Myron Wasylyk, som de senaste trettio åren har verkat i Ukraina i olika kommunikationsföretag men också som vd i ryska PBN Hill+Knowlton Strategies.

Inför öppnandet har Rud Pedersen försökt resa in i Ukraina, något som av säkerhetsskäl dock visat sig vara komplicerat.

– Det har varit svårt, säkerhetsmässigt, att komma in i landet. Så det vi gör är att gå samman med en ukrainsk konstellation, och så planerar vi självklart att åka dit så snabbt som möjligt.

Hur ser ni på säkerhetsläget, det är ju krig i landet?
– Antingen kan man stå och titta på, eller så går man in i verkligheten. Med den storlek vi har kan vi hjälpa till genom att öppna kontor där. Det är ett beslut som bygger på vad vi tror och hoppas på, och då får man också ta en viss risk, säger Morten Rud Pedersen.

LÄS MER: Så blev Ryssland manipulationens mästare

Gällande kunder finns det ett antal som visat intresse för den ukrainska marknaden, men Morten Rud Pedersen bedömer att det finns ett stort intresse av att bidra till återuppbyggnaden av landet och att Kiev kommer ligga i fokus för västvärlden under flera år framåt.

– Det är krig, absolut, men samtidigt så går folk i skolan och till jobbet, spelar fotboll och producerar saker. I de mest krigsdrabbade områdena råder såklart annorlunda förhållanden, men man måste också se till att Ukraina fungerar ihop med resten av Europa framåt.

Hur ser planen ut nu?
– Vi annonserar ut öppnandet idag, och har i nuläget två personer på plats i Ukraina. Nu ser vi vad vi kan hjälpa kunder med, och bygger därifrån. Vi kommer sedan att ha möten med intresserade kunder i Stockholm, Helsingfors, Oslo, och så vidare, för att förmedla kontakt mellan kontoret och kunder. Vi vill hjälpa så många som möjligt att hantera sina frågor i Ukraina, det är vårt fokus.

I ett pressmeddelande säger Myron Wasylyk:

– Som en av de första och enda public affairs- och kommunikationsgrupperna med en nyetablerad närvaro i Kiev, vill vi bygga ett starkt pan-europeiskt erbjudande genom att vara i hjärtat av en alltmer strategiskt viktig huvudstad. Öppnandet av Rud Pedersen i regionen är ett förtroendevotum för Ukrainas ansträngningar att återuppbygga och attrahera företag och utländska direktinvesteringar.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev