Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Skrivbyrå lanserar ny tjänst: bli bättre på att mejla på engelska

Publicerad: 21 januari 2022, 13:00

Skrivbyrån Svengard & Co vill hjälpa svenskar att bli bättre på att skriva mejl på engelska. Det är framför allt kulturskillnader som orsakar förvirring.


Oavsett vilken undersökning man tittar på så brukar Sverige ligga i topp när det gäller engelska som ett andraspråk. Men även en person som talar flytande engelska kan göra missar i skriven kommunikation, något som den svenska byrån Svengard & Co vill lösa med mejlcoachning. 

Skrivbyrån är baserad i Hässleholm och drivs av Maja Svensson och Dave Odegard

- I Sverige kan man inleda ett mejl till nästan vem som helst med ett ”hej” och förnamn, för att sedan avsluta med ”vänliga hälsningar”, säger Dave Odegard, den amerikanska hälften i Svengard & Co. 

– I USA och Storbritannien beror däremot valet av både hälsnings- och avslutningsfraser i större utsträckning på sammanhanget, fortsätter han.

I engelskspråkiga länder finns det en kultur kring hierarki som skiljer sig från Sveriges, där formalitet är viktigt att förstå – och om man inte gör det kan det antingen bli för stelt och opersonligt, eller informellt och otrevligt.

Svengard & Co har redan nu en mejl-guide, men nu erbjuder de personlig coachning i mejlskrivande. Sedan 2020 har byrån erbjudit engelska skrivtjänster åt svenska företag som vill nå en internationell målgrupp, och man har fått fler förfrågningar om att språkgranska mejl.

– Även den som talar flytande engelska kan lätt bli osäker på om rätt etikett eller grammatik används, säger Maja Svensson i ett pressmeddelande.

Alicia Price

Reporter

alicia.price@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.