fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Society Icon ansöker om konkurs

Publicerad: 23 mars 2023, 13:27

Influencerbolaget Society Icon har lämnat in konkursansökan till Stockholms tingsrätt i veckan.

Ämnen i artikeln:

NyheterInfluencer marketingInfluencerInfluencers

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


Society Icon har funnits i knappt sex år och under den perioden har influencernätverket visat samlade förluster på drygt 13 miljoner kronor (till och med 2021). 2021 omsatte Society Icon 24,3 miljoner kronor, redovisade en förlust på 4,3 miljoner kronor och hade 16 anställda. På kundlistan fanns bolag som Klarna, H&M, Aller media, Live nation och Warner music. 

Affärsmodellen var att med hjälp av sin egenutvecklade plattform koppla samman företag med ”fans” och kunder och låta dem göra marknadsföring åt bolaget, en typ av plattform dedikerad till mikroinfluencers. I appen kunde företag lägga upp kampanjer som var aktuella för tillfället, och användarna kunde ansöka om att bli en del av den. Ersättningen baserades på personens möjlighet att sprida kampanjen. Bolaget grundades av Discovery Networks säljchef Mose Hargot. Inledningsvis var planerna stora och målet var att bygga Society Icon till en spelare på världsscenen.

– Vi står inför en evolution, där den tekniska utvecklingen har fullständigt suddat ut landsgränser och där det aldrig har varit mer tydligt hur bolag kämpar om människors tid, berättade Mose Haregot till Dagens Media i samband med lanseringen.

2019, då Society Icon i en finansieringsrunda tog in sex miljoner kronor från bland annat Serendipity, värderades bolaget till 81 miljoner kronor. Samma år expanderade de till Danmark och inledde ett partnerskap med Bonniers danska filial Benjamin Media. Året därpå expanderade de till Norge, även där via ett partnerskap med Bonnier. En del i internationaliseringen har även varit samarbetet med betalplattformen Gigapay.

Affärsmodellen har dock, som för många influencerplattformar, inte visat sig lönsam. 

Resumé har sökt Society Icons interim-vd Maxim Persson utan framgång.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev