Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Sparpaket på PS Occasion

Publicerad: 7 maj 2020, 13:43

Marie Lasota

En av Sveriges största eventbyråer PS Occasion tvingas säga upp personal för andra gången på kort tid sedan coronautbrottet slagit mot intäkterna. Vd:n Marie Lasota vill inte bekräfta hur många tjänster som berörs, men hon dementerar Resumés uppgifter att det handlar om 20 personer.


Ämnen i artikeln:

KonkursPS OccasionCoronaviruset

Resumé rapporterade redan i början av mars om hur det nya coronaviruset kan komma att drabba Sveriges eventverksamheter. En brytpunkt kom den 11 mars då Stefan Löfven och regeringen förbjöd folksamlingar över 500 personer. Redan där och då på presskonferensen öppnade statsministern för att eventbyråer kunde komma att kompenseras. Men utöver åtgärderna i det ordinarie krispaketet kom en kalldusch för några veckor sedan då Resumé rapporterade att flera eventbyråer missar möjligheten till hyreslättnader på grund av de inte ligger under den SNI-kod som omfattas av åtgärden.

LÄS MER: Näringsförbud för delar av eventbranschen – omfattas inte av hyresstödet

LÄS MER: Missen som kan leda till att eventbyråer blir utan hyresrabatt


Resumé har också rapporterat om mindre besparingar på PS Occasion under coronakrisens inledning då man sade upp fyra personer. På senare tid ska eventbyrån ha lagt fram ett nytt sparpaket och enligt Resumés uppgifter har eventbyrån har sagt upp så mycket som 20 personer efter coronautbrottet. Uppgifterna dementeras av vd:n Marie Lasota, som bekräftar att byrån har tvingats säga upp personal på nytt, men inte vill gå in på hur många det rör sig om.

LÄS MER: Eventbyråerna permitterar – men en vd varnar för att det värsta ligger framför oss

Varför gör ni åtgärderna?
– Vi hade ett starkt 2019 med ett resultat på drygt 12 miljoner krono och befann oss i en dels en fas av expansion och dels en fas av transformation när Covid-19 gjorde entré. Vi ser alla vad som händer runtomkring oss och det finns nog inte en byrå som inte funderar över sin organisation idag. Som Brand Experiencebyrå med en del av verksamheten inom event har vi förstås blivit extra drabbade.

– Det som händer nu är två saker; vi ser över såväl vår organisation som att vi accelererar arbetet med vårt framtida erbjudande. Jag kommer inte kommentera antal personer då omorganisationen initierades i mitten av denna vecka.

Byrån har sett över alla kostnader och har under de senaste månaderna också permitterat medarbetare, en åtgärd Marie Lasota säger att byrån kommer att fortsätta använda sig av i paritet med byråns beläggning.

Hur ser er prognos ut för 2020?
– Vi är ju dels i händerna på våra kunder, men även i händerna på myndigheter och rekommendationer, som begränsar mycket av det som händer under sommaren. Så det är svårt att göra prognoser i en hälsokris. Finansiellt kommer vi landa långt ifrån den prognos vi gjorde inför året och vi arbetar nu med scenarier där vi har som mål att hamna på ett svagt plus.

– Vi märker ju också att olika bolag vi jobbar med påverkats i olika utsträckning. Vi har förmånen att jobba med många stora företag som i dagsläget jobbar på men har även kunder som i högsta grad är påverkade.

När vet ni om åtgärderna är tillräckliga?
– Vet inte. Som alla andra utvärderar vi situationen dag för dag och försöker vara så kloka, långsiktiga och anständiga som vi bara kan.

PS Occasion hade 65 medarbetare innan Coronakrisen.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.