Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Tungt år för The amazing society – tappade 21 procent av omsättningen

Publicerad: 14 juli 2021, 09:41

Foto: Andreas Elgstrand

Stödd av korttidspermitteringen ökade dock byråns resultat i jämförelse med 2019.


Ämnen i artikeln:

The Amazing SocietyBokslut

Byrån The Amazing Society grundades redan 2011 med ett erbjudande inom både kreativ kommunikation och medieköp. Sedan starten har fokus legat på digitala och sociala medier, byrån kallar sig själv för en ”social first”-byrå. Efter några tröga inledande år började omsättningen 2016 att skjuta i höjden och 2018 nådde The Amazing Society en toppnotering på 98,9 miljoner kronor. Under perioden utsågs de av Dagens industri tre år i följd till ett Gasellbolag. Byrån jobbar med kunder som Svanen, Semper och Jernhusen. De var även inblandade i kommunikationsbranschens stora vaccinkampanj #kavlaupp.

När byråns bokslut för pandemiåret 2020 nu inkommit till Bolagsverket står det klart att de för andra året i följd minskar sin omsättning, från 94,3 till 74 miljoner kronor vilket innebär en minskning på 21 procent. Rörelseresultatet på 807 000 kronor är dock starkare än 2019 års 40 000. Under året så gick antalet anställda från 43 till 38.

Precis som stora delar av byråbranschen påverkades The Amazing Society av pandemin, inte minst under Q2 och Q3 då bolaget utnyttjade de statliga permitteringsstöden.

The Amazing Societys vd Tobias Franzén beskriver året som väldigt annorlunda, inte minst under det andra kvartalet.

Både byråintäkt och omsättning har sjunkit markant, vilka effekter har det fått på verksamheten?

– Det är klart att påverkan föregående år blev stor men tack vare snabb hantering och hjälp genom t.ex. korttidspermitteringsstödet tycker jag att vi hanterade föregående år med minimal påverkan på verksamheten, säger han till Resumé.

I årsredovisningen beskriver bolaget även hur de under året konsoliderat sin kundportfölj, det vill säga att de jobbar med ”färre men värre” kunder. Vilka tankar som ligger bakom det strategiska beslutet vill dock Tobias Franzén inte gå närmare in på.

Hur bedömer du att vårens pitchmarknad sett ut, börjar vi närma oss normalläge?

– Vi ser fortsatt bäst effekt hos våra befintliga kunder och sämre aktivitet hos nya kunder, med viss förändringar i det precis inför sommaren.

Hur har årets sex första månader sett ut för er rent ekonomiskt?

– För oss har årets första 6 månader fortsatt i en stabil tack med goda affärer hos befintliga kunder och något mer affärer hos nya kunder precis inför sommaren.

The Amazing Society 2020

Omsättning: 74 miljoner kronor (94,3)
Rörelseresultat: 807 000 kronor (40 000)
Soliditet: 18,2 procent (17,9)
Antal anställda: 38 (43)

 

Föregående år inom parentes.

 

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

The Amazing SocietyBokslut

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.