Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Undersökning: Så länge bedömer byråledarna att de klarar sig utan ekonomiskt stöd

Publicerad: 29 april 2020, 08:48

Foto: Getty Images

I en ny undersökning från Regi uppger 40 procent av byråledarna att deras verksamhet påverkats ”mycket negativt” av den pågående coronakrisen. Samtidigt uppger över hälften att de inte skulle klara sig längre än sex månader utan statligt stöd.


Ämnen i artikeln:

RegiCoronaviruset

Den pågående coronapandemin har inneburit en ny verklighet för byråer i såväl Sverige som internationellt. De senaste veckorna har såväl byråchefer som nätverks-vd:ar berättat om kunder som dragit i handbromsen vilket lett till nödvändiga besparingsåtgärder på byråerna. Besparingarna har hittills till mesta del bestått av permitteringar men många förväntar sig att byråerna även kommer att tvingas till uppsägningar. När Resumé den 1 april frågade Komms medlemmar svarade hälften av respondenterna, totalt 61 stycken, att de korttidspermitterat sin personal. Ett fåtal byråer uppgav att de redan då tvingats till uppsägningar.

Nu kommer en uppföljande undersökning från analysföretaget Regi, bolaget som står bakom Årets byrå. Undersökningen genomfördes mellan den 7 och 17 april och hade totalt 133 respondenter.

Hela nio av tio byråledare uppger att de påverkas negativt av coronaviruset, hälften av dem svarar att de påverkas ”mycket negativt”. 75 procent av respondenterna uppger att de har permitterat delar eller hela sin personalstyrka. 

Förra veckan publicerade Resumé en kassaflödesanalys som kartlade hur väl rustade Sveriges byråer är för en period av kraftigt minskad efterfrågan. Branschen har i jämförelse med övriga näringslivet en högre grad av skuldsättning och enligt Olof Darpö på Boston Consulting Group hade hälften av byråerna i undersökningen brist på kapital.

LÄS MER: Kartläggning: Så väl rustade är svenska byråer för krisen – byråaffärerna kan bli fler

På frågan ”Hur länge bedömer du att verksamheten kan bedrivas givet nuvarande situation, utan extra lån eller annan finansiering, eller genom statliga stödåtgärder?” uppger 37 procent att de klarar sig mellan 2-6 månader, 19 procent 1-2 månader, 9 procent 0-1 månader och 28 procent 6 månader eller mer. 17 procent av byråledarna i Regis studie uppgav att de har eller kommer att söka statligt stöd, 60 procent att de inte kommer att göra det och 22 procent var osäkra.

Mer glädjande är att 65 procent av byråledarna inte fått se kunderna säga upp sina avtal. En tredjedel av dem uppger samtidigt att ”några få” kunder valt att avbryta.

– Det är en dyster bild som målas upp, berättar Robert Skölfman, VD och grundare på Regi. De flesta byråledare har det väldigt tufft just nu. Men det finns positiva inslag i studien, vilket är upplyftande i dessa tider. Exempelvis uppger majoriteten (65%) att inga kunder har sagt upp samarbetet hittills. Ungefär en tredjedel har ett fåtal som sagt upp samarbetet helt. Vi får se hur utvecklingen ser ut om ett par månader, säger Robert Skölfman, vd på Regi.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

RegiCoronaviruset

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.