fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Viva lägger vantarna på 20 man stark reklambyrå: ”Känns jättehäftigt”

Publicerad: 30 november 2022, 12:15

Viva medias vice vd och Kalmarchef Henrik Zobal, Viva medias vd Arash Gilan och Kreations vd och grundare Johan Torslén.

Med köpet av Kreation breddar Viva media sitt erbjudande och tar sikte på det offentliga. ”Vi har byggt ett fint bolag med god kassa och bra ägare. De närmsta åren hoppas vi kunna göra ytterligare förvärv.” säger vd:n Arash Gilan.

Ämnen i artikeln:

Viva MediaNyheter

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


Fullservicebyrån Viva Media köper Kalmarbaserade reklambyrån Kreation. I och med köpet vill Viva bredda sin kreativa förmåga, inte minst inom film och webb. Vivas vd Arash Gilan nämnde redan i våras, då de fick nya ägare i Sobro, att man hade planer på att förvärva. I och med köpet av Kreation lägger de vantarna på en Smålands största byråer. Förra året omsatte Kreation 14 miljoner kronor med ett rörelseresultat på 1,4 miljoner kronor. Viva omsatte i sin tur 162 miljoner kronor med ett rörelseresultat på 4,9 miljoner kronor.

LÄS MER: Vind i seglen för Viva Media Group: ”Oerhört stolta”

Arash Gilan vill inte kommentera köpeskillingen men berättar att Kreations ägare återinvesterar en stor del av den i Viva.

Sedan tidigare har Viva kontor i Uppsala, Kalmar och Oslo och nu flyttar Kreations cirka 20 medarbetare in tillsammans med dem i Kalmar.

– Det kändes viktigt för oss att stärka den kreativa sidan. Kreation har hållit på sedan 1997 och man håller sig inte i ”gejmet” så länge om man inte är bra. I och med affären blir det över 40 personer på vårt kontor i Kalmar och det känns jättehäftigt. 

Från Kreations håll ser man Vivas kanalkunskap som avgörande.

– Framtidens byråer måste vara världsmästare på mediekanaler, och det är Viva. De har det som krävs för att lyckas och vi är nu med på den resan. Det kommer bli utmanande, men samtidigt otroligt spännande, säger Kreations vd och grundare Johan Torslén.

LÄS MER: Arash Gilan om när kroppen slutade fungera: ”Alla människor behöver gå igenom ett helvete” 

De två byråerna har samarbetat i en del projekt sedan tidigare och Arash Gilan berättar att Viva ville göra förvärv i områden där de redan är aktiva. 

Ytterligare en faktor bakom affären stavas offentlig sektor. Kreation jobbar redan med en rad lokala och regionala aktörer, däribland Region Kronoberg, Region Kalmar och Jönköpings kommun, men hoppas i och med det större sammanhanget att kunna konkurrera i nationella upphandlingar. Viva har aldrig tidigare jobbat med kunder inom det offentliga. 

– Det är viktigt för affärsmixen att ha kunder både inom det privata och offentliga. På den offentliga sidan har det funnits många roliga upphandlingar vi tittat på men där vi inte haft erfarenhet eller kompetens att ge oss in dem. Med den bredd vi får nu kan vi göra det, säger Arash Gilan.

I våras fick som tidigare nämnt Viva in nya ägare i form av investmentbolaget Sobro. De nya ägarna kontrollerar sedan dess 80 procent av aktierna i bolaget. Arash Gilan menar att Sobro spelat en central del i processen.

– För mig handlar förvärv om tre delar. Dels ska det vara en bra affär för båda parter, dels ska det komplettera vårt erbjudande och sist men inte minst ska man ha samma syn på kultur. Har man inte samma syn på företagande och sin personal är det omöjligt att bygga ett bolag där folk kan må bra och växa. 

Köpet av Kreation tycks heller inte bli det sista.

– Vi har byggt ett fint bolag med god kassa och bra ägare. De närmsta åren hoppas vi kunna göra ytterligare förvärv. 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev