onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Volt signerar Clean Creatives – bojkottar fossilindustrin

Publicerad: 6 oktober 2022, 11:48

Volt skriver under Clean Creatives. Foto: Pressbild

Nu skriver Volt under klimatinitiativet Clean Creatives, vilket innebär att reklambyrån framöver säger nej till uppdrag från fossilindustrin. Dessutom adderar Volt ett eget tillägg, som även utesluter uppdrag för nya bensin- och dieselbilar.

Ämnen i artikeln:

NyheterKlimatkrisenByråerHållbarhet

Amanda Törner

amanda.torner@resume.se


I somras skrev Resumé om hur Volt genomlyst sin verksamhet ur hållbarhetsperspektiv och satt upp klimatmål. Innan 2023 ska reklambyrån vara 83 procent hållbara – och 100 procent senast 2030.

Nu tar Volt nästa steg i sitt hållbarhetsarbete genom att skriva under Clean Creatives, ett internationellt initiativ som förbinder de som skriver under att, för klimatets skull, inte åta sig uppdrag från fossilindustrin. Att skriva under Clean Creatives innebär ett löfte om att säga ”nej” till samarbete med fossilbränsleföretag och företag som utvinner fossila resurser, samt branschorganisationer eller frontgrupper som företräder dessa industrier.  

De organisationer och företag som omfattas av Clean Creatives bojkott inkluderar företag vars huvudsakliga verksamhet är utvinning, bearbetning, transport eller försäljning av olja, gas eller kol, samt intressegrupper, företag och kooperativ som möter ett eller fler av de kriterier som är listade i faktarutan längst ner i artikeln. 

Volt väljer också att gå steget längre än den internationella Clean Creatives-förlagan, genom ett tillägg som även utesluter uppdrag för nya bensin- och dieselbilar.  

LÄS MER: 450 forskare pressar byråerna: ”Sluta samarbeta med fossilbolag!”

Sofia Austern Björkman, vd på Volt, kommenterar i ett pressmeddelande beslutet att signera Clean Creatives: 

 – Krasst är det så att planeten länge har varit i ett läge som kräver att alla måste göra aktiva val. Det här är ett sätt för Volt att tydligt visa att var vi står och att vi tar ansvar. Jag upplever också att det är en viktig markering för många av Volts anställda och de varumärken vi inleder samarbeten med. 

Duncan Meisel, executive director på Clean Creatives, kommenterar:

– Vi är tacksamma för Volts tydliga ledarskap i denna brådskande fråga. Reklambyråer bör inte arbeta för den fossila bränsleindustrin som är ansvarig för klimatkrisen. Det världen behöver nu är ett omedelbart anammande av tillgängliga klimatlösningar. Vilseledande budskap och kampanjer från fossilindustrin är ett av de största hindren för att få fler att gå från ord till handling.

En annan svensk byrå som skrivit under Clean Creatives är Forsman & Bodenfors.

LÄS MER: Kartläggning: Här är branscherna som får kalla handen av svenska byråer

Clean Creatives kriterier för bojkott:

De organisationer och företag som omfattas av Clean Creatives bojkott inkluderar företag vars huvudsakliga verksamhet är utvinning, bearbetning, transport eller försäljning av olja, gas eller kol, samt intressegrupper, företag och kooperativ som möter ett eller fler av följande kriterier:

 

■ Använder 50 procent eller mer energi från fossila bränslen för att driva sin verksamhet.

■ Genererar 50 procent eller mer av sina intäkter från affärer inom/med fossila bränslen.

■ Spelar en aktiv roll i finansiering och produktion av ny infrastruktur för fossila bränslen. Exempelvis gas- eller oljeledningar, tankstationer, eller investeringar/utveckling av annan teknisk utrustning som möjliggör användning av fossila bränslen.

■ Branschorganisationer eller andra branschfinansierade ideella grupper som specifikt företräder dessa företags, allmänhetens eller kooperativs intressen och budskap.

■ Alla nya och befintliga organisationer eller initiativ avsedda att främja budskapet eller målen för ovanstående företag eller grupper.

 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev