söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Westander gör vinstrekord 2021 – ska fördubbla byråintäkten på sju år

Publicerad: 24 januari 2022, 09:02

Westander gjorde under 2021 vinstrekord och drog in en byråintäkt på över 55 miljoner kronor. ”Vi konkurrerar med hög kvalitet och nöjda kunder,” kommenterar vd:n Patrik Westander.

Ämnen i artikeln:

WestanderPatrik WestanderBokslut

Alicia Price

alicia.price@resume.se


Westanders byråintäkt, som också motsvarar deras omsättning, har ökat med 10,1 miljoner under verksamhetsåret 2021 och landar på 55,4 miljoner kronor (45,3 mkr). Det är en ökning på omkring 22 procent. Även rörelseresultatet ökar, med hela 51 procent, från 4 miljoner till 6,1 miljoner kronor. Under 2021 har medelantalet anställda varit 32, vilket gör att byråintäkten per anställd blir 1,7 miljoner.

– Vi blev inte fler konsulter under förra året, men byråintäkten per anställd ökade med drygt en kvarts miljon kronor till 1,7 miljoner. Vi har inga juniorkonsulter och konkurrerar inte med lågt pris, utan med hög kvalitet och nöjda kunder, säger Patrik Westander, vd.

– Större delen av byråintäkten kommer från cirka 30 löpande PR-samarbeten som vardera omfattar runt en miljon kronor och uppåt per år. Bland våra nya samarbeten under året finns Svensk Exportkredit, Nationalencyklopedin, Skogssällskapet, Gröna arbetsgivare och Funktionsrätt Sverige.

Vinsten är den högsta någonsin för byrån. Årsredovisningen blir klar i sin helhet i april och det är även då årsstämman kommer ta beslut om eventuell aktieutdelning. Förra året delade man ut 1,5 miljoner till aktieägarna.

Eftersom årsredovisningen i sin helhet inte finns att tillgå går det inte att räkna ut byråns soliditet, men under 2020 låg man över snittet med en soliditet på 69 procent. 

Under 2021 har man främst lyckats hålla en jämn beläggningsgrad, vilket varit gynnsamt för lönsamheten, säger Patrik Westander.

– Vi började januari med en rivstart, avslutade december med en spurt och gjorde miljonresultat under åtta av årets tolv månader. Vårt nya vinstrekord handlar inte minst om att vi lyckades skapa en hög och jämn beläggning under hela året.

Långsiktigt vill ni bli en av de största största PR-byråerna i Norden. Vilka konkreta steg kommer ni ta för att nå dit?
– Vårt konkreta delmål är att fördubbla byråintäkten på sju år. Det ska vi nå genom att fortsätta rekrytera kvalificerade rådgivare som kan bidra till både expansion och kvalitetshöjning, säger Patrik Westander.

Nyckeltal 2021 (2020)

Rörelseresultat efter vinstdelning: 6,1 mkr (4,0 mkr)

Byråintäkt: 55,4 mkr (45,3 mkr)

Medelantal anställda: 32 (31)

Rörelsemarginal: 11 procent (9 procent)

Byråintäkt per anställd: 1,7 mkr (1,5 mkr)

Soliditet: - (69 procent)

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev