söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråval

Max Apéria slutar som byråvalskonsult efter 250 pitcher – ska hjälpa byråerna vinna

Publicerad: 9 juni 2023, 09:03

Max Apéria

De senaste åren har Max Apéria haft svårare att få snurr på affären. Nu har han samlat sin erfarenhet från 18 år som byråvalskonsult, för att hjälpa byråerna att vässa sina pitchstrategier. "Byråerna behöver bli bättre på att förstå kundernas vardag", säger han.

Ämnen i artikeln:

Max ApériaSveriges AnnonsörerUpphandlingMarknadsföringReklam

ART

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Max Apéria påbörjade sin bana som byråvalskonsult 2005. Han hade precis lämnat ett misslyckat försök att etablera den brittiska byrån St Lukes i Sverige bakom sig när Sveriges Annonsörers dåvarande vd Anders Ericson ringde och frågade om han ville ta över Stefan Rudels uppdrag. 18 år och cirka 250 pitcher senare byter han spår. Nu ska han i stället använda sin bank av erfarenheter för att hjälpa byråer att vinna upphandlingar och utveckla de befintliga kundsamarbeten.

Sedan 2009 har Max Apéria bedrivit sin verksamhet i aktiebolaget Garrincha & Partner AB. Den årliga omsättningen har som mest varit 1,3 miljoner kronor och verksamheten hade goda marginaler fram till 2017. Med pandemin dök intäkterna och den senaste årsredovisningen visar en omsättning på 530 000 kronor med en knapp förlust.

– Pandemin gjorde att jag som enmanskonsult fick det tuffare med neddragningar hos många annonsörer. Efter nedsättningen blev det inte den förändring som jag hade hoppats på, även om jag hade ett antal stora uppdrag under hösten. Då började jag fundera i andra banor.

Efter att ha stämt av med ett antal byråer i sitt nätverk bedömde Max Apéria att det fanns ett intresse för det nya erbjudandet. Han gick tillbaka till ritbordet och paketerade en tjänst med målgruppen stora och medelstora byråer.

– Det kommer ske i workshopform tillsammans med byråerna snarare än som föreläsningar. Underlaget blir också anpassat till de utmaningar den enskilda byrån har. I grunden handlar erbjudandet om att förmedla mina erfarenheter och stötta de interna arbetsprocesserna. Jag har sparat på mig rätt mycket material, både från upphandlingar och när jag har hjälpt till att kicka igång samarbeten. Det är en summering av vad jag tycker är bra eller dåligt som jag har försökt paketera till något begripligt. 

Max Apéria har redan börjat jobba med skarpa uppdrag i det nya erbjudandet och upplever särskilt en sak som många byråer behöver ta större hänsyn till.

– Jag tycker mig se en brist hos byråer när det kommer till att förstå kundens vardag. Det ligger nära till hands att titta på de stora problemet, varumärkesfrågor och kommunikationsstrategin, men byråerna behöver se till andra behov och förstå hur marknadsavdelningar fungerar i praktiken.

Med två decennier bakom sig kan det vara svårt att se de stora linjerna, men Max Apéria kan tydligt peka på två rörelser på marknaden under perioden som har påverkat byråvalsprocesserna. Kanaltillväxten har gjort att kundsidan fått fler beslutsfattare samtidigt som de flesta stora annonsörer sitter på inköpsavdelningar med mandat i processen. Samtidigt eftersträvar kunderna en enskild strategisk partner och vill ha så få leverantörer som möjligt.

– Kommunikationsbehovet har växt hos uppdragsgivarna och flera har ett ansvar i dag, men till syvende och sist är det marknadschefen som bestämmer över helheten. Det här ökar kraven på byråvalskonsulten att syna byråerna hårdare och hålla sig mer uppdaterad kring deras kompetenser.

Vill du läsa vidare?

Starta din prenumeration.

Just nu 49 kr för 3 månader

Nya Resumé 2023 - magasin med dubbelt antal sidor, mer inspiration och fördjupning i nytt format
Nytt veckobrev för alla prenumeranter med ännu mer fokus på snabb omvärldsbevakning
Exklusivt analysbrev med kartläggningar, granskningar & insikter
Obegränsad tillgång till allt digitalt innehåll på resume.se

Möjlighet att säga upp under de första 3 månaderna.

Efter introduktionsperioden på 3 månader förnyas prenumerationen med 30% rabatt på ord.pris: 4 195 kr/år ex. moms och 12 månaders bindningstid och årlig förnyelse till ordinarie pris 5 995 kr. Säg upp prenumerationen när som helst, så avslutas den efter avtalad bindningstid.

Starta din prenumeration
Redan prenumerant? Logga in

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev