måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråval

Omnicom startar ny byrå i Sverige: Hearts & Science

Publicerad: 12 februari 2018, 14:28

Ali Tajbakhsh, koncernchef på Omnicom Media Group.

Hearts & Science blir Omnicom Media Groups tredje byrå i Sverige. Med datadrivna insikter i centrum är de tänkta att passa kunder som ligger i framkant: "Inom två år skulle jag bli förvånad om Hearts & Science inte är en topp 10-byrå i storlek" säger koncernchefen Ali Tajbakhsh.

Ämnen i artikeln:

KommunikationsbyråerMediebyråerAli TajbakhshOmnicomHearts & Science

FT

Fredrik Thambert


För lite drygt två år sedan startade byrån Hearts & Science som en skrivbordsprodukt i Procter & Gambles stora mediebyråpitch i USA. Byrån fanns alltså ännu inte i verkligheten, men Omnicoms idé var så pass övertygande att storannonsören valde att lägga lejonparten av sina medieköp och strategiuppdrag hos dem. Några månader senare gick den amerikanska teleoperatören AT&T samma väg och Hearts & Science succéstart var ett faktum. I fjol utgås de till "Media agency of the year" av branschtidningen Adweek.

Nu väljer Omnicom Media Group (OMG) att slå upp portarna till Hearts & Science på den svenska marknaden. Den nystartade byrån tar plats bredvid systerbolagen OMD och PHD på kontoret vid Söderhallarna på Södermalm i Stockholm, och de har redan vunnit ett av de största mediebyråuppdragen i landet. Koncernchefen Ali Tajbakhsh är ännu inte beredd att avslöja vilket varumärke det handlar om, men han är påtagligt nöjd med hur det har gått hittills.
– Inom två år skulle jag bli förvånad om Hearts & Science inte är en topp 10-byrå i storlek, om inte mer. Men det beror förstås på med vilket mått man mäter. Vanligtvis pratar man om fakturering, men det är ganska ointressant här. För min del är det inte viktigast att vara störst utan att göra bra saker för kunderna. Det finns inget egenvärde i att växa för sakens skull, säger han när Resumé kommer på besök.

I dagsläget jobbar redan nio personer på Hearts & Science och fler ska det bli inom kort. Det operativa arbetet drivs av Björn Lindgren från PHD. Någon vd är ännu inte rekryterad. Ali Tajbakhsh vill inte kalla sin nya skapelse för en mediebyrå i begreppets traditionella mening.
– Jag skulle kalla den för en modern mediebyrå, eller en kommunikationsbyrå. Det går inte att klustra samman alla mediebyråer idag, eftersom vår filosofi och affärsmodell skiljer sig så pass mycket från våra konkurrenter.

Som exempel tar han upp det faktum att Omnicom arbetar medie-och teknikneutralt. Mediebyråkoncernen har inte har byggt någon egen trading desk likt konkurrenterna Group M (Xaxis) och Dentsu Aegis (Amnet) har gjort. Istället förhåller de sig neutrala till alla medier och teknikbolag.

Både OMD och i synnerhet PHD har haft rejält med vind i seglen senaste åren. Men istället för att luta sig tillbaka och njuta av framgångarna vill koncernchefen röra om i grytan med en ny byrå som potentiellt kan skapa internkonkurrens i gruppen. Samtidigt vill Ali Tajbakhsh dra nytta av kompetensen som finns i huset, och ser att Hearts & Science kan bidra med ytterligare kunskaper.
– Slutresan för Hearts & Science är densamma som för OMD och PHD. Men startpunkten och resan dit kommer att se annorlunda ut. De olika byråerna kommer att passa olika kunder, beroende på hur långt de har kommit i sin resa och hur den kulturella matchningen ser ut, säger han.

Det är inte några specifika segment av kunder som den nya byrån riktar sig mot. Det handlar snarare om vilken inställning de har.
– Antingen kan det vara ett företag som kommer från en digital native-miljö och behöver en parter som kan utmana dem, eller kund som har en marknadschef och ledningsgrupp som vill innovera och transformera sitt bolag. Delar man också vår syn på partnerskap och transparens är det en perfekt matchning oavsett vilken kundkategori man tillhör, säger Ali Tajbakhsh.

Omnicoms filosofi bygger på ett öppet och prestigelöst samarbete där parterna frikostigt delar med sig av varandras insikter för att skapa bättre kommunikation.
– Det handlar inte om i fall det är en jätteliten kund som behöver bygga kännedom eller en van medieköparen med stor budget. Det handlar om att använda vår kunskap och tillsammans med kunden utveckla deras affär. Vi spelar med så pass öppna kort att folk från företaget att själva använda våra system, likväl som vi kan sitta hos dem på daglig basis om det passar bäst.

Hearts & Science pitch handlar att vara bäst på datainsamling, som sedan kan omvandlas till insikter och extremt målgruppsnära kommunikation. Precis som många andra har de insett att tiden då det gick att trycka ut budskap som köptes av majoriteten av befolkningen är förbi.
– Eftersom vi startar med ett blankt papper kan vi utmana oss själva på ett helt annat sätt. Samtidigt kan vi dra nytta av vår teknikplattform och det datadrivna tänk som har legat till grund för byrån i USA. Hearts & Science kommer att hjälpa alla våra byråer att bli mer insiktsdrivna, säger han och fortsätter:

– Vi har byggt en motor där vi kan koppla in en massa olika data från olika håll, både från kunden, från oss och från medier. Sedan kan vi processa informationen och nå nya insikter som kan hjälpa kunden framåt, oavsett om det handlar om aktivering, innehåll eller strategi.

Det låter som att ni klampar in på flera andra typer av byråers territorium?
– Absolut. Oavsett vilken typ av byrå man är håller affären på att förändras. Det betyder att alla försöker förändra sin affärsmodell. När jag skulle ta över Omnicom kom folk fram och sa att mediebyråerna kommer att ta över affären från reklambyråerna. Men lika många tyckte det var modigt eftersom de sa att reklambyråerna skulle ta över. Sanningen är att ingen av dem har rätt; de byråer som inte utvecklar sitt erbjudande kommer att försvinna, men inte branschen som helhet.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev