fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråval

Open Studio öppnar byrå i Paris

Publicerad: 14 december 2018, 14:25

Hela gänget på Open Studio Stockholms kontor på Södermalm.

Open Studio och Garbergs Project lämnade för ett år sedan reklambyrån Garbergs. Byråerna fusionerade och drivs idag under namnet Open Studio. Den nya byrån blev en lyckträff och nu öppnar Open Studio i Paris.

Ämnen i artikeln:

DesignbyråerDesignRetail

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Designbyrån Garbergs Project grundades av Karin Ahlgren under 2011 som då hade verkat flera år som art director och formgivare på Garbergs. 2012 anslöt Peter Herrmann och Åsa Berg som delägare. Fem år senare drog Sara Hildén Bengtsson igång Open Studio Garbergs tillsammans med bland annat Eva Aggerborg. Byråerna jobbade tätt med varandra under Garbergs tak med flera gemensamma kunder och för ett år sedan köpte de ut sig från reklambyrån.

I februari flyttade man in till egna lokaler i ett 1600-talshus vid Medborgarplatsen på Södermalm.

– Mot slutet såg vi inga stora synergieffekter av att sitta ihop med en reklambyrå. Många förknippade Garbergs Project med reklambyrån Garbergs. Det blev otydligt mot designkunder, säger Åsa Berg som är vd för Open Studio Stockholm till Resumé.

Delägare är Åsa Berg, Karin Ahlgren, Sara Hildén Bengtsson och Peter Herrmann som alla äger lika stora andelar i byrån. Erbjudandet innefattar allt från identitets- och förpackningsdesign till rumsliga koncept för butiker, restauranger och kontor.

Butiksdöden har varit ett hett tema under året. Under första halvan av 2018 valde Forsman & Bodenfors att avveckla retailbyrån Kollo trots att verksamheten var lönsam. MDC Partners-ägda Forsman & Bodenfors gjorde analysen att marknadens efterfrågan på en retailbyrå kommer att minska. Open Studios bedömning är den rakt motsatta.

– Vi ser en stor efterfrågan. I den vikande trenden för de fysiska butikerna vill slutkunden vill ha något annat. Det har skett förändringar i kundens förväntningar och där har vi vår expertis, säger Sara Hildén Bengtsson som har en bakgrund på klädjättens undervarumärke &Other Stories.

H&M är i dag en av Open Studio Stockholms största kunder där byrån bland annat byggde den guldäggsnominerade butiken vid Karlaplan, ett koncept som sedan dess även har implementerats i Uppsala. Andra uppdrag är Ideal of Sweden där byrån skapade e-handlarens första pop-up butikskoncept. Karin Ahlgren har hjälpt varumärket Björn Axén att bygga en fysisk butik i Mall of Scandinavia tillsammans med en arbetsgrupp.

– Open Studio är ingen traditionell retailbyrå. Vi tänker hela tiden på varumärket och konsumenten, inte bara hur man maxar hyllan för att sälja. Det handlar om att utgå ifrån frågan: hur möter kunden varumärket? säger Åsa Berg.

Byrån beskriver en tight arbetsprocess med kunderna som inte sällan sitter och arbetar i byråns lokaler i flera dagar. De har än så länge inte märkt av den inhousetrend som börjat kannibalisera på kommunikationsbyråernas affär.

I höst har Open Studio etablerat ett kontor i Paris. Möjligheten dök upp eftersom Sara Hildén Bengtsson tidigare jobbade för desginlegendaren Neville Brody i London där hon lärde känna fransmannen Lionel Massias. Lionel startade senare upp Brodys studio i Paris, men när han hörde om Open Studio åkte han med sin partner Bertrand till Stockholm, en resa som snart blev flera resor och resulterade i ett Open Studio även i Paris. Ägandet är en sorts franchiselösning där fransmännen äger byrån under Open Studios varumärke. Byråerna delar arbetssätt och modeller.

– Att i Paris säga att man har en systerbyrå i Stockholm innebär en stor fördel. Då vet de att man kommer att erbjuda någonting annat. Det är nyttigt och bra för oss att få deras perspektiv, vi lär oss väldigt mycket av kontoret i Paris, säger Åsa Berg.

När Stockholmskontoret jobbar med varumärken i mellanprisklassen är Pariskontoret fokuserade på lyxvarumärken.

– Lyxsegmentet har jobbat väldigt mycket med sina varumärken och förstått  att det ska vara en upplevelse. Där kan våra kunder lära sig mycket, säger Peter Herrmann.

***
I morgon lördag kan ni läsa ett längre reportage om personalflykten från Garbergs där flera tidigare medarbetare kritiserar styrningen av reklambyrån och deras systerbyråer.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev