Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråval

Rymdupphandling: Myndigheten söker byråer

Publicerad: 11 december 2019, 14:54

Rymdstyrelsen delar årligen ut en miljard till olika forskningsprojekt. Nu går myndigheten ut i en kommunikationsupphandling för att öka kännedomen.


Rymdstyrelsen är en förvaltningsmyndighet som verkar under Utbildningsdepartementet och ansvarar för att finansiera nationell och internationell rymdverksamhet. 

Två tredjedelar av budgeten, som totalt omfattar en miljard kronor per år, går till europeisk forskning. Detta då det svenska rymdprogrammet genomförs till största delen i internationellt samarbete. Primärt inom ramen för europeiska rymdorganet ESA, Rymdstyrelsen fungerar också som kontaktorgan för internationellt rymdsamarbete.

I vår löper ett ramavtal ut som myndigheten haft med de tre byråerna: Intellecta, Vox PR och byrån Södra Tornet i Uppsala.

– Vi räknar med att välja tre byråer i upphandlingen och utesluter inte samarbete med mindre aktörer, säger Johan Marcopoulos som är kommunikationsansvarig och head of pr på Rymdstyrelsen.

Vad har ni för kunskapskrav?
– Det är en balansgång och lite av ett dilemma. Vi kan inte kräva för mycket av våra samarbetspartners. Det begränsar våra möjligheter att utveckla kommunikationen. Det som krävs framför allt är långsiktighet. Vi jobbar ofta i långa projekt som kan löpa upp till tio år.

Kommunikationsarbetet handlar primärt om att förbättra allmänhetens kunskaper om svensk och internationell rymdverksamhet och lyfta fram resultat från rymdverksamheten. Kommunikationspolicyn, plan och budget fastställs av generaldirektören.

Upphandlingen som nu utannonseras gäller:

Strategiutveckling

Journalistiskt arbete som att skriva pressmeddelanden

Distribution av information

Produktion och information i multipla kanaler, till exempel. tryck, evenemang, digitala kanaler samt rörligt ljud och bild

Sociala medier

Upphandlingen sker via Visma TendSign sista anbudsdag är den 24 januari. 

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln: