torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråval

Så ska byrån hjälpa medierna att granska public service

Publicerad: 30 september 2015, 14:27

SVT ska sättas under lupp.

Foto: Andreas Elgstrand.

Mediebolagen bakom Public Service-kommissionen har anlitat pr-byrån Paues Åberg för bistå med arbetet. Byrån vill inte svara på hur mycket de får för uppdraget.

Ämnen i artikeln:

Public ServicePublic Service-kommissionenMedieutredningenPaues Åberg

FT

Fredrik Thambert


I dag lanserades Public Service-kommissionen av de fem medieaktörerna Mittmedia, Schibsted Sverige, Bauer Media Group, Tidningsutgivarna och Bonnier. Ambitionen är att analysera hur public service fungerar i dag och presentera förslag på hur verksamheten bör fungera på längre sikt.

Till sin hjälp ha de fem aktörerna anlitat Paues Åberg, vilket Dagens Media uppmärksammade tidigare i dag. Byråns seniorkonsult Magnus Wallerå tar rollen som sekreterare för kommissionen. Dessutom är byråns medarbetare Maria Rothzen inkopplad på uppdraget.

Paues Åbergs medgrundare och partner Allan Åberg förklarar att de blev inkopplade redan i våras för att sitta med i samtalen mellan de fem parterna.
– Det har varit ett antal möten med den här gruppen. Där har vi varit med, och tillsammans med de fem företagen har vi format uppdraget.

Hur kom ni in?
– Du vet hur det är. Jag vill inte gå in på vem som ringde vem i exakt ordning. Men vi blev ombedda att vara med.

Hur formulerades uppdraget?
– Utgångspunkten har hela tiden varit att de önskar en öppnare debatt om public service roll och funktion. Sedan har vi diskuterat hur vi kan få till stånd en sådan. En bidragande orsak var en besvikelse hos många över att den statliga medieutredningen inte har i uppdrag att titta på public service. Eftersom att inte staten inte tar ansvar för att dra igång en sådan debatt tyckte man att vi kanske ska göra det själva.

Har ni haft uppdrag för något av bolagen innan?
– Det vill jag inte kommentera.

Hur kommer det sig att ni är öppna med det här uppdraget?
– Vi har varit väldigt eniga med initiativtagarna om att det inte finns något att vinna på att dölja något. Vi har sagt att vi ska vara transparenta med hur upplägget ser ut. Om fem aktörer ska samarbeta behövs en part i mitten. Det behövs en funktion som påminner om ett utredningssekretariat, och det är vår roll i detta.

Kan utredningen landa i någon annan slutsats än att public service ska beskäras?
– Ja, det tror jag. Vari utredningen landar är upp till kommissionsledamöterna att bestämma. De har direktiv om vad de ska titta på och alla har accepterat de ingångsvärden som direktiven ger.

Budgeten för Public service-kommissionen ligger på 1,6 miljoner kronor. Hur mycket Paues Åberg tar i arvode vill inte Allan Åberg svara på.
– Vi vill inte kommentera exakt hur budgeten fördelas. Men det är både omkostnader och arvode. Och i omkostnader ligger arvoden till ledarmötena.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev