Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråval

SCP Grey överklagar miljonupphandlingen

Publicerad: 8 maj 2015, 10:54

Västtrafik är en del av Västra Götalandsregionen.

Foto: Colourbox.

Västra Götalandsregionens kommunikationsupphandling värd 30 miljoner kronor är nyligen avslutad. Men SCP Grey har valt att överklaga. Nu ligger ärendet i förvaltningsrätten.


Ämnen i artikeln:

SCP GREY

Västra Götalandsregionen (VGR) avslutade i slutet av april sin upphandling av kommunikationstjänster. Ramavtalet värderas till 7,5 miljoner kronor per år – totalt 30 miljoner kronor på fyra år. Vinnarna som regionen tecknar avtal med blev i tur och ordning Gullers Grupp, Ottoboni, Nowa, Cordovan och Big Hat Agency.

En av byråerna som deltog, men som inte lyckades kvala in bland de fem som valdes, är SCP Grey. De har valt att överklaga tilldelningsbeslutet till förvaltningsrätten eftersom de menar att lösningsförslagen inte har bedömts eller utvärderats på ett konsekvent och korrekt sätt.

"Av erfarenhet vet vi att när det gäller offentliga upphandlingar gäller det att, som anbudsgivare, svara adekvat och korrekt på alla krav och specifikationer och i enlighet med brief. Minsta avvikelse kan resultera i att man sorteras ut som valbar anbudslämnare" konstaterar byrån i sin överklagan.

SCP Grey tycker att de har följt briefen till punkt och pricka, medan de andra byråerna har kommit med friare tolkningar.

"Om den brief som bifogades upphandlingen inte var ett krav utan endast en rekommendation, öppen för fri tolkning, borde detta klargjorts då det tydligt framgår att vi anbudsgivare som gick vidare till steg 2, tolkat den helt olika och även bedömts olika" skriver de.

De pekar också på att de innan upphandlingen arbetade för VGR.   

"Som befintlig upphandlad leverantör till Västra Götalandsregionen har vi dessutom mycket goda insikter i de krav som ställd vid alla typer av produktion av kommunikations- och informationsmaterial där ni i regionen är beställare".

SCP Grey anser att regionen borde ha förtydligat vad de var ute efter för att få mer likvärdiga lösningar, vilket i sin tur hade underlättat jämförelsen mellan byråerna. I upphandlingen viktades det fiktiva uppdraget till 40 procent av anbudet (pris var 40 procent och referenser till 20 procent). Av en maxpoäng på 5 fick SCPGrey 3,26 för sin lösning, medan exempelvis Gullers Grupp fick 4,54 poäng.

Men Västra Götalandsregionen ställer sig kallsinniga till byråns överklagan. I sitt yttrande till förvaltningsrätten bestrider de SCP Greys påståenden om att upphandlingen inte genomförts på ett korrekt sätt.   

"VGR har således utvärderat samtliga inkomna anbud enligt samma förutsättningar. Det förhållandet att bolaget är leverantör till VGR enligt nu gällande avtal innebär inte att myndigheten kunnat ta andra hänsyn än de som framgått av förfrågningsunderlaget vid anbudsutvärderingen. Tvärtom skulle ett sådant förfarande innebära ett brott mot likabehandlingsprincipen" skriver de.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

SCP GREY

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.