Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makro

Allt färre talanger drömmer om en karriär utomlands – här är regionerna som lockar

Publicerad: 24 augusti 2020, 08:15

Stockholm har alltjämt störst attraktionskraft visar 4potentials undersökning

Foto: Mostphotos

Samtidigt som en karriär Stockholm lockar flest talanger har huvudstaden minskat sin attraktionskraft under 2020, det visar en färsk rapport från talangnätverket 4potentials.


Stockholm har upplevt ett trendbrott under coronapandemin. Under året har SCB släppt statistik som visar att stadens befolkning minskar när allt fler flyttar till närområdet. Samma tendens gör sig gällande när talangnätverket 4potentials har genomfört en undersökning bland 4000 studenter, unga yrkesverksamma samt erfarna,

Det är första gången sedan 2010 som Stockholms efterfrågan minskar bland talanger och slutsatsen från 4potentials är att talanger i en allt högre utsträckning kan tänka sig att bo i en mindre stad. Bland de regioner som ökar är det främst södra och sydvästra (Göteborg är tre på listan med 5 procent) Sverige som går framåt, men även Gotland (som har ökat från 0,5 till 4,2 procent över en tioårsperiod) och Mälardalen (1,5 procent). Norrland är liksom tidigare rapporter kring befolkningsutveckling har visat den svenska region som har störst utmaningar även i denna studie.

Stockholm är alltjämt nummer ett för talanger. Cirka 55 procent säger att de helst vill arbeta i huvudstaden, innan coronautbrottet var siffran 59 procent.

Två på listan är ett arbete i Europa (10,2 procent), en siffra som dock minskar. Ett ännu större tapp i attraktionskraft har Asien (sjua på listan med två procent). När undersökningen genomfördes för tio år sedan låg siffran på omkring tio procent. Även USA och Nordamerika har tappat något.

Vad vill talanger jobba i framtiden?

STOCKHOLM, 55%

EUROPA, 10,2%

GÖTEBORG 5%

NORDAMERIKA INKL USA 4,8% ( i senaste mätningen 5,1%)

GOTLAND 4,2%

MALMÖ 3,8%

ASIEN 2%

SVEALAND 2%

GÖTALAND 1,8%

MÄLARDALEN 1,5%

HELSINGBORG 1,5%

 

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.