Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makro

Hållbarhet har stigit på agendan – men varannan svensk saknar kunskap om de globala klimatmålen

Publicerad: 23 november 2020, 13:52

Greta Thunberg

Foto: Wikimedia Commons

I en färsk undersökning från Novus på uppdrag av Gapminder och Afry uppger fler än varannan svensk att de har dålig eller ingen kunskap alls om Agenda 30 – de globala klimatmålen.


Ämnen i artikeln:

HållbarhetAfry

I flera år har stiftelsen Gapminder kartlagt folks kunskap om global utveckling. När de tog fram fram en ny undersökning nytt test med fokus på Agenda 2030 och FN:s globala mål för hållbar utveckling.

Studien görs efter några år där hållbarhetsfrågan har hamnat högre upp på agendan hos svenska mediehus, beslutsfattare och konsumenter. Skogsbränderna rekordsommaren 2018 och Greta Thunberg/Fridays for future har varit två avgörande faktorer för att klimat och miljö ska avancera i näringskedjan. Under de senaste åren har hållbarhetskommunikation i olika segment gjort att frågan på kort tid nästintill har gått från position till hygien för varumärken.

Med covid-19 har många i klimatrörelsen varit rädda för en avstanning i klimatarbetet. Informationsunderskott hos befolkningen är självklart en tröskel till att vända utvecklingen åt rätt håll 

Agenda 30, FN:s globala mål för hållbar utveckling antogs av medlemsländerna 2015 i syfte att lösa klimatkrisen, minska fattigdom och orättvisor senast år 2030.

För att öka kunskapen om målen har ett kunskapstest bestående av 18 frågor tagits fram av Gapminder. Här har  Afry har bland annat bidragit med faktagranskning ochrådgivning som en del av ett långsiktigt samarbete mellan konsultjätten och Afry som syftar till att kartlägga, synliggöra och motarbeta okunskap.

Den ideella stiftelsen Gapminder grundades av Anna Rosling Rönnlund, Ola och Hans Rosling och verkar för att öka tillämpningen av statistik och data för att bättre förstå  global utveckling.

En förstudie av testet, gjord i Sverige, Norge, Danmark och Finland, visar att kunskapsnivån är olyckligt låg. Respondenterna hade tre svarsalternativ, kopplade till FN:s hållbarhetsmål – i genomsnitt var åtta av tio svar fel. Vilket innebäratt de tillfrågade svarade sämre än om de slumpmässigt hade valt ett av de tre svarsalternativen på frågorna.

– Våra tester visar gång på gång att det finns en utbredd systematisk okunskap om vår omvärld. Vi testar nu kunskapen om de globala målen eftersom det är avgörande att vi har rätt kunskap om vi ska lyckas lösa våra allra största utmaningar – annars riskerar vi att fokusera på fel saker, säger Anna Rosling Rönnlund, medgrundare av Gapminder Foundation.

Undersökning som Afry gjort i samarbete med Novus i Sverige, Norge, Danmark och Finland bekräftar också att många upplever att de saknar kunskap om FN:s globala mål och deras innehåll. 35 procent av de tillfrågade svenskarna uppger de knappt känner till, eller ens hört talas om FN:s globala mål för hållbar utveckling.

Lägst kännedom har danskarna där motsvarande siffra är 59 procent. Fler än hälften av svenskarna (52 %) uppger dessutom att de har dålig eller ingen kunskap alls om målens innehåll och vad de innebär. 87 procent av svenskarna uppger också att de inte tror att målen kommer att uppnås inom utsatt tid.

FAKTA

Om kunskapstestet

UN Goals Test är utvecklat av Gapminder och består av 18 frågor, samtliga kopplade till FN:s globala mål. Testet finns tillgängligt gratis inom kort på gapminder.org.


Om undersökningen

Opinionsundersökningen är genomförd av Novus på uppdrag av AFRY mellan den 20 och 27 oktober 2020. Totalt genomfördes 1 036 slumpmässiga och representativa intervjuer av allmänheten (18–79 år) i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Förstudien till kunskapstestet gjordes i samband med denna undersökning.

 

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

HållbarhetAfry

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.