Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rapporter

3 600 jobbar med kommunikation på myndigheterna: ”Överkommunikation är inte bra”

Publicerad: 6 september 2021, 08:52

Andelen kommunikatörer i statliga myndigheter har ökat i fyra gånger högre hastighet än det totala antalet anställda de senaste 15 åren. Men myndigheterna brister ofta i att sätta konkreta mål med sin kommunikation.


Den nya rapporten från Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO) visar att antalet kommunikatörer är uppe i 3600 stycken. Andelen har ökat fyra gånger snabbare än antalet övriga anställda.

Under den senaste tio åren har antalet ökat med 46 procent under en tioårsperiod, jämfört med 11 procent för totalt antal anställda, visar ESO:s rapport.

Enligt rapportförfattarna, Charlotta Eriksson och Anders Ivarsson Westerberg, har ökningen kommit utan att regeringen förändrat myndigheternas uppdrag på något avgörande sätt.

De avgörande faktorerna bakom utvecklingen är dels en decentralisering där myndigheter i högre grad fått ansvar för sin egen organisering som gjort att de alltmer strävat efter att bli fullskaliga organisationer samt övergången till informationssamhälle och framväxten av kommunikatörsyrket.

– Enligt lagar och instruktioner ska myndigheterna informera och kommunicera. Men statliga verksamheter ska samtidigt bedrivas med god förvaltning baserat på den statliga värdegrunden. Överkommunikation, det vill säga mer kommunikation än uppdraget kräver, är inte bra, säger Charlotta Eriksson, en av rapportens två författare i en kommentar.

I det tilltagande informationssamhället ställs det höga krav på tillgänglighet och kommunikation via sociala medier. En slutsats i rapporten är att myndigheterna behöver få en bättre uppfattning om vilka syften de vill uppnå med sin kommunikation. Därutöver behövs fler externa utvärderingar av myndigheternas kommunikationsverksamhet och bättre uppföljning av kostnaderna.

– Oavsett vilken karaktär verksamheten har är det viktigt att myndigheterna försöker förstå sambandet mellan en aktivitet och dess utfall, kommenterar Anders Ivarsson Westerberg, rapportens andra författare.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.