Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rapporter

Allbright-rapport visar: mest kvinnligt ägande inom kommunikation

Publicerad: 17 november 2021, 10:45

Foto: venimo

I den senaste rapporten från Allbright fastställs det att majoriteten av börsbolag ägs av män snarare än kvinnor. Däremot ökar antalet kvinnliga vd:ar, och kommunikationsbranschen ligger långt fram i båda kategorierna.


Ämnen i artikeln:

RapportJämställdhet

Ledningen i börsbolag äger ofta delar av företaget, men ägandet domineras av män. Kvinnor äger totalt mindre än 1 procent av aktievärdet som innehas av ledningsgrupper. Män äger alltså 99,28 procent, och detta trots att allt fler kvinnor får plats i styrelser. I år landar andelen kvinnor i styrelser på börsen på 35 procent. Detta enligt Allbrightrapporten 2021.

Inom kommunikationsbranschen äger kvinnliga befattningshavare 16 procent av aktievärdet, vilket är den minsta kapitalskillnaden bland alla. Dessutom har man den högsta andelen kvinnliga vd:ar bland börsens alla bolag. Var tredje vd i kommunikationsbranschen är en kvinna, jämfört med 12 procent kvinnliga vd:ar på börsen i stort.

Kvinnor tar också fler platser i ledningsgrupper, och dominerar i tre olika områden. Vanligaste positionerna för kvinnor är HR-chef (81 procent), kommunikations- eller IR-chef (60 procent) eller chefsjurist (53 procent).

Bland börsens kommunikationsföretag är 24 procent av ledningen kvinnor och 34 procent av styrelsen kvinnor. Det innebär att kommunikation totalt sett hamnar på en sjätteplats i Allbright-rapportens branschliga, samma placering som 2020. 

Alicia Price

Reporter

alicia.price@resume.se

Ämnen i artikeln:

RapportJämställdhet

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.