Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rapporter

Dags att öppna upp för kulturevents – för hälsans skull

Publicerad: 28 maj 2020, 13:39

Kan bio, konserter eller museibesök bota depression? I veckans Beteendebanken tittar Rodolfos Emanuel Åström närmare på vad forskningen säger.


Ämnen i artikeln:

RodolfoBeteendebanken

Konserter, teater och utställningar kan bota depression
Det pratas förvånansvärt lite om hur kulturen drabbats av coronakrisen. Bortsett från Alexander Bards uttalande om att bion är död har diskussionen helt enkelt inte tagit så mycket plats utanför den kulturella världen. Kanske är det inte helt konstigt att många i kristider tänker ”låt oss bara se till att vi överlever så kan vi tänka på att ha roligt sen”. Men fullt så enkelt är det faktiskt inte. Framför allt inte om man ser till kulturens betydelse för hälsan.

Vad säger forskningen?
Ett brittiskt forskarlag, under ledning av psykologen Daisy Fancourt, har analyserat uppgifter från en omfattande engelsk studie kring åldrande. Deras upptäckter tyder på att kultur både kan förebygga och hjälpa till att bota depression.

Studien, som fått namnet Elsa (English Longitudinal Study of Ageing), baserades på ett flertal enkäter och intervjuer med personer över 50 år, under en tioårsperiod. Fancourt och hennes kollega Urszula Tymoszuk, undersökte sambandet mellan deltagarnas kulturella vanor och tecken på depression. Resultatet visade att kulturella upplevelser hade tydliga effekter på det psykologiska måendet, oavsett andra variabler som hälsa, inkomst eller utbildning.

Resultaten visade även på vikten av regelbundenhet. Att de kulturella upplevelserna, precis som med träning, måste vara ett återkommande inslag i vardagen för att uppnå den önskade hälsoeffekten.

Och vad betyder det?
Enligt Fancourt bygger de positiva effekterna av kultur på ett flertal faktorer som social interaktion, kreativitet och den mentala stimulering som följer av det, och de positiva effekter detta har om vi känner oss nere eller ensamma. 

Fancourts forskning är från 2018, men blir extra intressant efter utbrottet av covid-19. Isolering har blivit en del av vardagen och många studier pekar mot att det ökar riskerna för allt från depression till utbrändhet. Att studien tittat på den åldersgrupp som bör var mest noggrann med isolering, betyder inte att resultaten inte gäller även för yngre människor.

Även om kultur på egen hand inte kan bota en allvarlig depression är det tydligt vilken effekt regelbundna besök på museer eller konserter har. Så det är hög tid att se över hur vi startar upp kulturlivet på ett smittsäkert sätt. Om inte annat så för hälsans skull.

Emanuel Åström

Källa: ”Regular trips out guard against depression in old age”. Cambridge University Press.

Ämnen i artikeln:

RodolfoBeteendebanken

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.