torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rapporter

Fler kvinnor än män spelar spel: ”Myten om ensamma tonårsspelaren tillhör det förflutna”

Publicerad: 7 februari 2023, 13:34

Fortnite är fortfarande ett av de mest populära spelen, inte minst bland yngre.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Det ökande intresset för mobilspel gör att andelen kvinnor och äldre som spelar blir allt större. I dag är det fler kvinnor än män som uppger att de spelar varje dag, något som utökar de kommersiella möjligheterna inom området.

Ämnen i artikeln:

NyheterGamingE-sport

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


Även om e-sport och gamingvärlden visat enorm tillväxt de senaste 20 åren har annonspengarna haft svårt att hitta dit. Det kan dock komma att ändras. Enligt en ny rapport från Deloitte ökar spelandet särskilt bland kvinnor och äldre, vilket gör att de kommersiella möjligheterna ökar. Ökningen drivs främst av ökat spel i mobilen.

Enligt rapporten uppgav en 33 procent av de skandinaviska respondenterna att de spelar spel varje dag, en ökning med två procent sedan mätningen 2021. Noterbart är att var fjärde person mellan 65-75 uppger att de spelar dagligen.

– Undersökningen visar att myterna om tonårsspelaren och den enstaka vuxna som tillbringar dödtid med att spela på mobilen tillhör det förflutna. Idag spänner spelande – inklusive dagligt spelande – över alla åldersgrupper, säger Aleksandar Petrovic, manager på Deloitte.

Mobilspelens ökade popularitet har även lett till att det i dag är fler kvinnor än män som spelar spel. 

Fokuserar vi på e-sporten har den pandemidopade tillväxttakten visserligen avtagit men det är fortfarande fler som tittar i dag än innan pandemin. Här är det en betydligt yngre målgrupp som är drivande än inom gaming som helhet. 

– E-sport är en utmärkt kanal för att nå en smalare, mer specifik publik, medan digitala spel är ett sätt att kommunicera med allmänheten. En ytterligare differentiering för ett målgruppsspecifikt tillvägagångssätt är de olika genrerna som finns inom dator-, tv- och mobilspel, säger Aleksandar Petrovic.

När Deloitte frågat experter om vilka företagskategorier som tros vara viktig för e-sportens långsiktiga utveckling ligger tillverkare av datorhårdvara högst följt av telekom. Bland kategorierna utan koppling till e-sport, så kallade non-endemics, ligger livsmedel, mode och banksektorn i topp.

– En intressant spaning från rapporten är att e-sportpubliken dessutom är mer mottaglig för och positivt inställd till reklam än de som inte tittar på e-sport. Hela 69 procent av e-sportstittare säger att de tycker att reklam är användbar och informativ, jämfört med 48 procent av de som inte ser på e-sport, säger Aleksandar Petrovic.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev