tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rapporter

Flexibla arbetstider kan locka talanger att byta jobb

Publicerad: 21 december 2021, 12:55

En ny undersökning slår fast de tio mest attraktiva jobbförmånerna.

Ämnen i artikeln:

Karriär

Flexibla arbetstider och extra semesterdagar är de arbetsförmåner som lockar flest arbetstagare när de vill byta jobb. Det visar en ny Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av rekryterings- och bemanningsbolaget Randstad. Möjligheten till distansarbete och friskvård på betald arbetstid får också topplaceringar på listan. 

I våras visade en annan undersökning från Randstad lön och förmåner är bland de viktigaste kriterierna vid val av ny arbetsgivare.  

Att flexibla arbetstider är attraktivt gäller för alla svaranden i den nya undersökning – oavsett ålder, kön, utbildningsnivå eller lönenivå. Däremot anses det extra attraktivt bland personer som är välutbildade, bor i Stockholm och är kvinnor. 

– Den finns en tydlig gemensam nämnare för de mest attraktiva jobbförmånerna och det är tid. Frihet att bestämma när man ska arbeta och extra ledig tid är det som svenskarna efterfrågar mest. I våra rekryteringar så ser vi också att det här är kriterier som blir allt viktigare för att locka talangerna, säger Kristin Olofsson, rekryteringsspecialist på Randstad i ett pressmeddelande.

Utöver flextid och fler betalda semesterdagar skiljer det sig en del mellan hur personer i olika åldrar resonerar kring de mest attraktiva arbetsförmånerna. Bland de yngre är möjlighet till kompetensutveckling väldigt attraktivt medan pensionsförmåner lockar fler i den äldsta åldersgruppen 50-65 år. För åldersgruppen däremellan är det friskvård på betald arbetstid som lockar flest efter flextid och extra semester.

Undersökningen visar också hur pandemin har satt sin prägel på arbetstagarna. Fyra av tio anser att möjligheten till distansarbete ökar attraktiviteten hos en ny arbetsgivare. Det är i synnerhet personer i åldern 35-49 år, är högutbildade och bor i Stockholm som svarat att möjligheten att jobba på distans är attraktivt.

De mest attraktiva jobbförmånerna

1. Flexibla arbetstider                              61%

2. Extra semesterdagar                            57%

3. Friskvård på betald arbetstid               43%

4. Möjlighet till distansarbete                  40%

5. Pension                                                 40%

6. Friskvårdsbidrag                                   38%

7. Halvdag före röd dag                           27%

8. Aktier, optioner, konvertibler, bonus  25%

9. Möjlighet till löneväxling                      24%

10. Sjukförsäkring                                    23%

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev