Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rapporter

Kan distanskramar ha samma effekt som den riktiga varan?

Publicerad: 23 april 2020, 11:12

Det är inte samma sak som den äkta varan, men en digital kram kan ändå ge positiva effekter, det skriver Emanuel Åström i veckans Beteendebanken.


Ämnen i artikeln:

RodolfoBeteendebanken

Att fysisk beröring har en positiv påverkan på måendet vet vi vid det här laget. Men hur gör vi nu när social distansering kommit in i bilden och vi gör bäst i att inte krama våra nära och kära? Kan en digital kram över videosamtal ha samma effekt som en riktig? Tydligen är det inte helt omöjligt.

Vad säger forskningen?

En belgisk studie, som genomfördes precis innan coronautbrottet, undersökte hur hjärnan reagerar på beröring när det ses från en skärm. Studiens 37 deltagare fick ta del av videoklipp med beröring mellan människor i form av till exempel kramar eller handslag, samt liknande klipp där människor rörde vid olika föremål.

Forskarna tittade sedan på hur de delar av hjärnan som bearbetar information från syn och känsel samt social kognition reagerade på videoklippen. Mätningarna visade att klippen som visade beröring mellan människor aktiverade hjärnan i större utsträckning, inte bara specifikt i den socialt kognitiva delen, utan även i interaktionen mellan den och delarna som hanterar mer praktisk information. Dessutom registrerades större effekt i de delar som drar slutsatser om andras tillstånd och mående.

Och vad betyder det?

Känseln samlar inte bara in praktisk information om föremål som storlek eller textur. Att röra vid en annan person ger oss även sociala signaler, till exempel kring personens mående eller humör. Studien påvisar att hjärnan är programmerad att se beröring mellan människor som en källa till social information, och aktiveras därefter, även när ens egen känsel inte är inblandad.

Nu är det ju inte riktigt samma sak att titta på andra som kramas och att försöka ge någon en kram via Zoom, Skype eller FaceTime. Men studien visar ändå att beröring triggar samma delar av hjärnan även över digitala kanaler. Som vi vet vänjer sig hjärnan vid nya situationer. Alltså borde effekterna av den digitala beröringen bli starkare, ju mer vi använder det som ersättare för den äkta varan. Så ju mer du får in snitsen på de digitala kramarna, desto större effekt kommer de förhoppningsvis ge.

Emanuel Åström, Rodolfo 

Beteendebanken är ett samarbete mellan Resumé och kommunikationsbyrån Rodolfo.

Ämnen i artikeln:

RodolfoBeteendebanken

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.