Rapporter
Ny rapport från Akavia – kommunikatörer får mer att göra med samma resurser
Publicerad: 22 februari 2023, 13:00
Kommunikatörer upplever att de behöver vara både specialister och generalister – och uppgifterna blir allt fler.
Foto: monkeybusinessimages
Akavia presenterar under onsdagen en rapport om framtidens kommunikatörer. Där framkommer det att många kommunikatörer upplever att de får fler arbetsuppgifter, men inte mer resurser.
Akavia har gjort intervjuer med tio kommunikatörer samt genomfört en enkät med medlemmar som har titeln kommunikatör, där 325 personer svarat. Resultaten presenteras i rapporten ”Framtidens kommunikatörer”.
I och med pandemin uppger 58 procent att mängden arbetsuppgifter har ökat, men bara 27 procent upplever att man har fått mer resurser för kommunikationen. Majoriteten, 60 procent, säger att resurserna är ungefär de samma som innan.
I samma anda så anser tre av tio att de tilldelas arbetsuppgifter som inte rör deras arbetsområde, och drygt 45 procent anser att de inte har rätt mandat i organisationen. Drygt 40 procent anser att man inte heller har tillräckligt mycket tid för att utföra sina arbetsuppgifter, enligt rapporten.
Många av respondenterna anser att man får för lite tid för kompetensutveckling – det anges som den fjärde största utmaningen för kommunikatörer överlag. Men störst utmaning ser man i att rollen kommunikatör innefattar allt fler roller. Hela 60 procent anser att deras yrkesroll är att vara både specialist och generalist.
Som viktiga egenskaper listar man samarbetsförmåga, problemlösning, och att vara drivande. Kreativitet kommer på fjärde plats. När man sammanfattar resultatet konstaterar Akavia att framtidens kommunikatör förutom kommunikativ kompetens behöver ha koll på de digitala och mellanmänskliga aspekterna.
Av de som svarat på enkäten har färre än hälften kompetensutvecklats det senaste året, och då oftast vi kurser eller webbinarium. Bland de som vill kompetensutveckla sig uppger majoriteten att man vill gå en kurs eller utbildning hos en privat utbildningsanordnare. Drygt 50 procent uppger att de vill lära sig nya arbetsuppgifter på jobbet eller utvecklas genom att lära av kolleger.
Hela rapporten finns här.