tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rapporter

Nyexade studenter kritiska till kommunikationsutbildningarna

Publicerad: 16 december 2021, 13:11

Ida Inga, professionsanalytiker med inriktning kommunikatörer, på Akavia

Kommunikations- och medieutbildningar har för dålig koppling till situationen på arbetsmarknaden visar en ny rapport från Akavia. Fackförbundet vill se en ny statlig granskning av kommunikationsutbildningarna.

Ämnen i artikeln:

KommunikationKommunikatörUtbildning

Under den senaste tioårsperioden har frågan om den växande skaran kommunikatörer och förhållandet mellan antalet kommunikatörer och journalister varit flitigt diskuterad.

Tidigare i år genomförde fackförbundet Akavia en arbetsmarknadsundersökning bland 150 kommunikatörer som har tagit examen mellan 2019 och 2020.

Resultaten indikerar att förhållandena på arbetsmarknad generellt är goda. Samtidigt svarade 13 procent att de inte har fått ett arbete med relevans för utbildningen.

Svaren visar också ett missnöje bland kommunikatörer som tagit examen när det gäller utbildningens anpassning till arbetsmarknadens krav. På frågan om utbildningen är anpassad till arbetsmarknadens krav svarar 47 procent Stämmer inte särskilt eller stämmer inte alls.

– Även om kommunikatörer är den grupp bland våra medlemmar där flest svarar att de haft praktik inom ramen för sin utbildning är det fortfarande drygt var tredje som uppger att de inte haft praktik. Här borde lärosätena kunna göra mer. Särskilt som vi ser att många svarar att praktiken har betydelse för att komma in på arbetsmarknaden, säger Ida Inga, professionsanalytiker med inriktning kommunikatörer, på Akavia i ett pressmeddelande. 

Tidigare statliga utredningar har visat på bristerna i kommunikationsutbildningarna. Redan 2012 pekade dåvarande Högskoleverkets (i dag Universitetsskanslerämbetet) granskning på svagheter gällande kvaliteten. Kritiken gällde då framför allt området användbarhet på arbetsmarknaden.

– Granskningen ligger nio år tillbaka. Nu är det hög tid att Universitetsskanslerämbetet gör en uppdaterad utvärdering av medie-och kommunikationsvetenskapliga utbildningar, kommenterar Ida Inga.

 

Fakta om undersökningen

Siffror som redovisas i rapporten Kommunikatörer – utbildningskvalité och gångbarhet på arbetsmarknaden  bygger samtliga på rapporten Efter examen som publicerades i september 2021.

Arbetsmarknadsundersökningen Efter examen gjordes under perioden februari – april 2021. I urvalet ingår ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer som är under 36 år och har tagit examen under perioden september 2019 – augusti 2020. 2157 personer svarade på enkäten vilket ger en svarsfrekvens på 28 procent.

Antalet svarande kommunikatörer var 150.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev