Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rapporter

Rapport: så tänker svenskarna om framtidens arbetsplats

Publicerad: 12 november 2021, 11:12

Hellre arbetsrum än öppna landskap, om svenskarna får bestämma om framtidens arbetsplats.

Foto: gorodenkoff

Netigate har frågat 2145 personer om hur de vill att arbetsplatsen ska utvecklas efter pandemin, och sedan analyserat resultaten efter bland annat ålder och kön.


Ämnen i artikeln:

UndersökningCoronaviruset

Av befolkningen som innan pandemin jobbade på kontor uppger 70 procent att de i någon mån har arbetat hemifrån, 32 procent på heltid och 38 procent har kombinerat hemmajobb med att arbeta på sitt kontor. Av de som inte fått jobba hemifrån har nästan 60 procent önskat att antingen arbeta heltid eller flexibelt hemifrån.

Att arbeta hemifrån har blivit en avgörande faktor när det kommer till val av arbetsplats, enligt rapporten. Fyra av tio uppger att möjligheten att arbeta på distans är en möjlig anledning att byta jobb. Bland de som har jobbat hemifrån kan 64 procent tänka sig att byta arbetsgivare för att få fortsätta med det, framför allt unga.

Bland fördelar att jobba på distans uppges bland annat trygghet inför smittoläget, kortare pendlingstid och mer flexibel vardag. Utmaningar har varit det sociala, teknik och att man störs av familj som också jobbar hemifrån. Trots att kommunikation uppges vara en utmaning menar 66 procent att kommunikation med sin närmsta chef inte har påverkats varken negativt eller positivt. 14 procent säger att det funkar sämre, och 20 procent att det fungerar bättre.

I sin analys ser Netigate att det framför allt är de yngre respondenterna, som är under 30 år, som anser att kommunikation med chefen har blivit bättre under pandemin. Men i gruppen över 50 år tycker endast 9 procent samma sak. En möjlig anledning kan vara att yngre medarbetare känner sig mer bekväma med digital kommunikation.

En klar majoritet vill fortsättningsvis arbeta flexibelt, 47 procent. Endast 18 procent vill i fortsättningen endast jobba på distans. En avgörande faktor här verkar vara resväg: de som har längre resväg och åker kollektivt vill i högre utsträckning jobba hemifrån. 

Hur många dagar på kontoret är lagom? I genomsnitt svarar man att tre dagar på plats är lagom. Man ser en viss skillnad mellan åldergrupper och kön, då yngre och kvinnor i något större utsträckning vill arbeta mer hemifrån. Bland personer över 50 känner 15 procent sig mer fokuserade av att jobba på kontor, men motsvarande siffra bland personer under 30 år är 30 procent.

När man jobbar på kontoret ser man mest fram emot att träffa sina kolleger, något som 43 uppger är det de tänker mest på inför att komma tillbaka. 13 respektive 17 procent uppgav att man blir stressad över smittspridning eller folksamlingar, och 27 procent är framför alltglada att samhället öppnar igen.

Framåt vill endast 13 procent arbeta i öppna kontorslandskap: 47 procent vill helst ha ett eget rum eller kontor. Endast 13 procent av de tillfrågade föredrar den flexibla arbetsplats som blir allt vanligare, där det inte finns bestämda platser. I framtiden tror 46 procent på att fortsätta jobba med digitala hjälpmedel, och man upplever en klar förbättring gällande datorer, skärmar, uppkoppling, med mera. 

På frågan om hur deras framtida drömarbetsplats ser ut var en vanlig önskan just ett eget arbetsrum, antingen på kontoret eller hemma. Dessutom vill man fortsatt ha möjligheten att jobba flexibelt. 

När det kommer till hur effektivt man tror att andra arbetar på distans har en majoritet uppfattningen att kön och ålder inte spelar någon större roll. Grupperna som tros jobba sämre hemifrån är i åldrarna 18–25.  

Bild 1/2  

De yngre och de äldre grupperna upplever störst oro över att deras ålder är ett hinder när man vill byta jobb. Bland de under 20 är procentandelen 55, och för de över 50 är den 57 procent. Detta kommenteras i rapporten av Johan Mellkvist.

”I motsats till vad många intuitivt tror har åldern inte så stor påverkan på förmågan att ställa om till digitalt distansarbete. Netigates undersökning visar tvärtom att en betydande andel utgår ifrån att åldern inte är ett hinder. Med det sagt, hanterar vi givetvis situationen på olika sätt och med olika naturliga behov – utifrån livsfas, arbetslivserfarenhet, individuella förutsättningar och förhållningssätt till ny teknik generellt. Däremot blir det än en gång tydligt hur både ”för kort” och ”för lång” arbetslivserfarenhet upplevs som en otrygghet vid jobbsökande – oroskänslor och fördomar som förstärks i tider av förändring. Fortsatt upplysningsarbete behövs!”, skriver han.

Alicia Price

Reporter

alicia.price@resume.se

Ämnen i artikeln:

UndersökningCoronaviruset

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.