Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rapporter

Rapport visar: bara en av tio invandrade akademiker får relevant arbete inom kommunikation

Publicerad: 20 oktober 2021, 09:44

Foto: FatCamera

Facket för kultur, kommunikation och kreativ sektor, DIK, har i en ny rapport kommit fram till att endast en av tio utlandsfödda med utbildning inom kommunikation har ett relevant jobb. Av dessa har 70 procent utbildat sig utanför Sverige och 16 procent inom Sverige.


Ämnen i artikeln:

RapportUndersökningDIK

DIK har undersökt de som invandrat till Sverige under perioden 2000-2019 och har utbildning inom något av deras områden (humaniora, konst och media, journalistik och mediavetenskap, biblioteks- och dokumentationsvetenskap, samt övriga utbildningar inom journalistik och information), samt vad de har för arbete i nuläget. 

Rapporten visar att 71 procent av männen och 64 procent av kvinnorna som har relevant utbildning har ett arbete i Sverige i dag, men bara 10 procent av dessa arbetar med något som är relevant för deras utbildning. En majoritet, över 71 procent, jobbar i stället med yrken som inte kräver eftergymnasial utbildning.

Då undersökningen är gjord innan coronapandemin utbrott räknar man med att situationen har försvårats ytterligare. Enligt DIK:s analys av resultaten förlorar samhället på att kompetensen inte används. Att få anställning är för många en förutsättning för att kunna stanna i Sverige och få möjlighet till familjeåterförening, men att en grupp med hög kompetens tar lågkvalificerade yrken. 

I rapportens analys skriver DIK att:

”Både individen och samhället skulle vinna på att utrikes föddas och nyanländas kompetens tas tillvara genom att individen får ett relevant jobb som de inte är överkvalificerade för. När lågkvalificerade yrken går till akademiker skapas undanträngningseffekter där personer med lägre eller ingen utbildning får svårare att få dessa jobb och riskerar att hamna långt från arbetsmarknaden. Om fler utrikes födda akademiker i stället får ett arbete som motsvarar deras utbildning och kompetens, frigörs de mer lågkvalificerade jobben till grupper som i dag står utanför arbetsmarknaden.”

Kompletterande utbildningar och språkkurser en möjlig lösning

En möjlig lösning skulle vara att fler invandrare får sina utbildningar bedömda och validerade i Sverige. Överlag bedöms utländska utbildningar lägre av arbetsgivare, enligt rapporten. Något som statistiken också föreslår, då 70 procent av de som står utanför sin relevanta bransch har en utländsk utbildning. Universitets- och högskolerådet, UHR, menar att det beror på att man inte är säker på vad som innefattas av dessa utbildningar. Genom validering och bedömning skulle arbetsgivare alltså kunna ha större kunskap om individens kompetens och vad som ingått i utbildningen.

DIK föreslår också fler kompletterande utbildningar för nyanlända akademiker, och att yrkesanpassade språkutbildningar ska bli vanligare. Dessutom vill man se fler subventionerade jobb och större insatser från Arbetsförmedlingen, samt insatser från både fackorganisationer och arbetsgivare.

Man påtalar även att diskriminering och fördomar troligen är en stor del av problemet, något som kräver aktiva insatser från arbetsgivare och Arbetsförmedlingen.

Alicia Price

Reporter

alicia.price@resume.se

Ämnen i artikeln:

RapportUndersökningDIK

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.