tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rapporter

Sociala medier får barn att tycka illa om sina kroppar

Publicerad: 2 januari 2023, 13:05

Foto: Isabell Höjman/TT

Tre av fyra barn ogillar sina kroppar och skäms för hur de ser ut. En stor del av dem har hånats på sociala plattformar, vilket får många att utveckla självskadebeteenden.

Ämnen i artikeln:

NyheterMetaFacebookInstagramSnapchatTikTok

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


Tre av fyra barn ogillar sina kroppar och skäms för hur de ser ut, samma siffra för ungdomar mellan 18 och 21 är fyra av fem. Samtidigt uppger hälften av barn och ungdomar mellan 12 och 21 att de antingen blivit tillbakadragna, börjat träna maniskt, slutat socialisera eller fått självskadebeteenden efter att på sociala plattformar ha blivit retade för sitt utseende. Det visar en ny rapport från brittiska organisationen Stem4 som jobbar för att motverka psykisk ohälsa bland barn.

– Vi måste få ökad förståelse för hur innehåll på sociala medier och de algoritmer som förstärker det påverkar ungas mentala hälsa, säger Nihara Krause, klinisk psykolog och grundare av Stem4, till brittiska The Guardian.

Rapporten kommer efter ett år då inte minst Tiktok varit i fokus för hur de påverkar ungas syn på sina egna kroppar. Flera experter har anklagat plattformen för att sprida ”pro-anorektiskt” innehåll som många unga tar del av. Det kan bland annat handla om videos som ger tips på hur man får familjen att tro att man äter. Även Metas interna rapporter pekar på att sociala plattformar får unga, särskilt unga tjejer, att må dåligt. 2021 läckte rapporterna som visade att 32 procent av alla tonårstjejer som mådde dåligt på grund av sin kropp mådde ännu sämre på grund av Instagram och att en av tre unga tjejer får en mer negativ syn på sin kropp på grund av plattformen.

Stem4-rapporten visar även att så många som 97 procent av barn och ungdomar mellan 12 och 21 är aktiva på någon av plattformarna. Av dem uppger 70 procent att plattformarna får dem att känna sig stressade, oroliga och deprimerade. 

– När unga människor använder sociala medier-plattformar för att få information och råd möts de av en falsk verklighet som är skadlig för dem, säger Krause. 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev