torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rapporter

Stora tapp för medieinvesteringarna: ”Lågkonjunkturen har nått mediebranschen”

Publicerad: 7 februari 2023, 09:16

Foto: Gettyimages

Siffrorna från årets första Mediebyråbarometer är mycket svaga.

Ämnen i artikeln:

NyheterMediebyråbarometern

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


I januari minskade medieinvesteringarna med sju procent i jämförelse med samma månad förra året. Störst var tappet inom DR/annonsblad som minskade med hela 33,8 procent. I rena pengar var det dock sök och tv som tappade mest. Endast fyra av de 14 kategorierna går framåt: dagspress kväll, radio, bio och utomhus/trafikreklam. Allra starkast gick dagspress kväll med en tillväxt på 69,2 procent. Kategorin är dock Mediebyråbarometerns minsta. Januari var tredje månaden i rad som medieinvesteringarna minskade.

– Siffrorna talar sitt tydliga språk – lågkonjunkturen har nått mediebranschen. Hur resten av året blir är för tidigt att sia om – men medieinvesteringarna inleder 2023 mycket svagt, säger Benjamin Holmfred, styrelseordförande Sveriges Mediebyråer.

2022 ökade medieinvesteringarna med 3,6 procent. I slutet av året märktes dock en kraftig inbromsning och när Mediebyråbarometerns decembersiffror presenterades (-11 procent) såg Sveriges Mediebyråer det som ett varningens tecken inför 2023. 

Jochum Forsell, senior partner på Hear Mediebyrå, reagerar över de kraftiga ökningarna inom dagspress kväll och radio men menar att det är för tidigt att konstatera ett trendbrott eller om det rör sig om en ren tillfällighet.

– Vi kan även konstatera att TV backade med 6,9 procent – motsvarande 30 miljoner kronor. Detta trots stimulanspaket till marknaden i januari samt ett stort mästerskap i Handbolls-VM. Det ska bli intressant att följa medieinvesteringarnas utveckling de närmaste månaderna, säger han.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev