Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rapporter

Svenskar mindre oroliga för coronan än resten av världen – och större andel vill prioritera ekonomin

Publicerad: 12 maj 2020, 12:30

Andelen svenskar som vill att regeringen ska prioritera ekonomin framför smittspridning är betydligt högre i Sverige än i andra länder, det visar en ny undersökning från JKL Kekst.


Ämnen i artikeln:

Coronaviruset

Under den rådande pandemin har Sverige och våra förhållandevis lindriga smittsmyddsåtgärder blivit ett världsfenomen. Hur strategins utfall blir råder det fortfarande stor osäkerhet kring. Klart är i alla fall att vi svenskar är betydligt mindre oroliga för coronavirusets effekter, både när det gäller den personliga hälsan och de samhällsekonomiska effekter, det visar en ny global undersökning från JKL Kekst. Enligt undersökningen är bara 32 procent av svenskarna mycket oroliga för sin hälsa, i jämförelse med 54 procent av amerikanerna. När det kommer till ekonomin är 52 procent mycket oroliga, att jämföra med 75 procent i såväl USA som Japan och Storbritannien.

Ytterligare ett område där vi svenskar sticker ut är att det i Sverige är en högre andel, 29 procent, som anser att regeringen bör prioritera att minska de ekonomiska effekterna av pandemin framför ökad smittspridning. Det är fyra procentenheter högre än när samma undersökning genomfördes för en månad sedan. Fortfarande anser dock 44 procent att regeringen bör prioritera smittskyddande åtgärder framför ekonomiska, en andel som dock sjunkit från förra månadens 54 procent. Resultatet är liknande som i Tyskland. Landet där invånarna i lägst utsträckning anser att regeringen bör fokusera på ekonomin är Storbritannien där endast 14 procent har den uppfattningen. Där anser 73 procent att regeringen fortsatt bör prioritera att minska smittspridningen, i jämförelse med 74 procent för en månad sedan.

Tittar vi på en global nivå är det allt färre som oroar sig för själva viruset, även om insikten om att det kommer påverka världen under en lång tid framöver börjar infinna sig hos allt fler. När det kommer till de långsiktiga effekterna är det främst samhällsekonomin man oroar sig över.

Om undersökningen

I undersökningen har 1000 respondenter i vardera Japan, Tyskland, Sverige, USA och Storbritannien fått svara på frågor om coronaviruset och deras inställning till det. Undersökningen är därmed riksrepresentativ för varje land.

 

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Coronaviruset

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.