Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rapporter

Tre av fem chefer i pr-branschen är kvinnor: ”Borde vara ännu fler”

Publicerad: 6 april 2022, 08:47

Foto: fizkes

2020 var 35 procent av alla chefer i Sverige kvinnor. Men skillnaderna mellan branscher varierar, och inom kommunikation och PR så dominerar kvinnorna. Men i den privata sektorn av branschen ser det annorlunda ut, menar Johanna Alm Dahlin på fackförbundet DIK: ”Den privata byråbranschen har en lägre andel kvinnliga chefer.”


Ämnen i artikeln:

JämställdhetDIK

Ledarnas a-kassa har med statistik från SCB kartlagt vilka branscher som har mest och minst kvinnligt ledarskap. Enligt kartläggningen är 35 procent av alla chefer, i samtliga yrkesgrupper, kvinnor, men det är stora skillnader mellan olika branscher. 

Under 2020 var 2 566 kvinnor chefer inom information, kommunikation och PR. Det motsvarar 58,4 procent av alla chefer i branschen, alltså tre av fem, och är en betydligt större andel än utslaget på alla branscher. 

– Det är inte så konstigt, med tanke på att kvinnor är i majoritet inom kommunikation generellt. Så det speglar ju hur yrket ser ut, men om det skulle vara helt representativt borde det vara ännu fler kvinnliga chefer, säger Johanna Alm Dahlin, utredningsansvarig på fackförbundet DIK. 

– Det är väldigt positivt att andelen ökar, för några år sedan låg siffran på 55 procent så det tickar ju uppåt, vilket är väldigt bra. 

– Det är traditionellt sett ett kvinnligt yrke att jobba med kommunikation och information, det syns till exempel bland utbildningarna och vilka som pluggar informations- och kommunikationsvetenskap. 

Johanna Alm Dahlin påpekar att det är stor skillnad mellan privat och offentlig sektor, där det syns att det är fler kvinnliga chefer i offentlig sektor. 

– Det är skillnad mellan offentlig och privat sektor. I offentlig sektor, där de flesta jobbar, är det ännu högre kvinnodominans och fler kvinnliga chefer. Den privata byråbranschen har en lägre andel kvinnliga chefer.

Och trots att branschen har många kvinnliga chefer, visar tidigare kartläggningar att ägandet inte alls är lika jämställt. Kvinnor ägde år 2021 endast 18 procent, enligt Resumé Insikts kartläggning.

LÄS MER: Så lite äger kvinnor av svenska byråbranschen – och det här krävs för att vända utvecklingen 

– På den privata sidan är det andra utmaningar än i den offentliga sektorn, och fler män startar och äger byråer vilket är en viktig faktor i vilket inflytande man får, säger Johanna Alm Dahlin och fortsätter:

– Även om relativt många kvinnor är i chefspositioner så finns det strukturer som gör att kvinnor missgynnas i karriären, speciellt i privat sektor. Det finns fortfarande all anledning för branschen att jobba med jämställdhet, till exempel i lönefrågor, och där måste arbetsgivare ta ansvar för att män och kvinnor ska ha samma möjligheter. 

Eftersom kommunikationsbranschen ofta kräver mycket tid och kan vara svår att kombinera med familjeliv är en central fråga för DIK en jämställd föräldraförsäkring, där man vill se att män och kvinnor tar lika stort ansvar.

Nedan är de tio yrken med störst andel kvinnliga chefer.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

LÄS OCKSÅ: Stora löneskillnader mellan kvinnliga och manliga copywriters: ”En stor besvikelse” 

 

Alicia Price

Reporter

alicia.price@resume.se

Ämnen i artikeln:

JämställdhetDIK

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.