Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rapporter

Undersökning visar: så skiljer sig generationernas beteende på videoplattformarna

Publicerad: 19 maj 2022, 12:38

I en undersökning har man undersökt hur generation z och millennials beter sig olika på sociala medier – till exempel har gen z lättare för att känna sig berörda av videor.


Ämnen i artikeln:

TikTokYoutubeInstagramFacebookSnapchatVideoUndersökningNyheter

Channel Factory har i undersökningen fått svar från 2 000 respondenter från USA, Italien, Australien, Storbritannien och Singapore. Respondenterna delades in i tre grupper, gen z (ålder 18-29), millennial (30-44) och gen x (45-60). Frågor ställdes om plattformarna Youtube, Tiktok, Snapchat, Instagram och Facebook.

Den mest använda videoplattformen var enligt undersökningen Youtube, som 89 procent uppger att de använder. Konsumtionen av längre videor har ökat med sex procent.

När det kommer till annonsinnehåll så verkar det skilja sig mellan yngre och äldre generationer. 52 procent uppger att de skulle kunna dela en annons med en närstående om den passade dennes intressen. Medan generationerna millennials och gen x framför allt delar annonser när de vill köpa något till sig själva, 30 procent, är generation z mer benägna att dela annonser som man tycker är kreativa och coola.

Undersökningen visar också att 26 procent av konsumenter använder sociala videoplattformar för att få information om produkter eller tjänster, och 22 procent har någon gång de senaste tre åren shoppat via annonser på plattformarna.

– Konsumenter vänder sig till sociala plattformar för att koppla av och bli underhållna, och det behöver varumärken ha i åtanke när de skapar annonser. Det gäller att noggrant studera sin målgrupp och tänka ut vad som skulle motivera dem att dela innehåll på sociala medier. Annonsköp anpassade efter detta leder till högre ROI och fler varumärkesförespråkare, kommenterar Robert Björk, managing director på Channel Factory Norden.

En annan skillnad är känsloläget. Generation z uppger att de är mindre neutrala till videoinnehåll, och fler uppger att de mår bättre eller sämre efter att ha konsumerat någon typ av innehåll på plattformarna. Bland millennals så är det snarare fler som mår bättre efter videor, men ingen ökning bland de som uppger att de mår sämre.

En anledning till att fler uppger att de mår bättre är att de får ta del av oväntat innehåll.

– Jämfört med 2020 är människor 21 procent mer benägna att konsumera innehåll utanför sina egna intressen. Denna så kallade Tiktok-effekt, som gör att konsumenter förväntar sig överraskande innehåll anpassat till dem efter engagemangsalgoritmer, gör att annonsörer behöver vara öppna för olika typer av innehåll. Men framför allt gör det smarta annonsköp desto viktigare, säger Robert Björk.

Alicia Price

Reporter

alicia.price@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.