Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

#Baramänniska

Alla dagar är påhittade

Publicerad: 25 oktober 2013, 08:57

Claes de Faire, chefredaktör på Resumé, bjuder på en fredagsbetraktelse.

Foto: Andreas Elgstrand.

Under veckan har både Expressen och Resumé rapporterat om Carolina Gynnings turer med Skatteverket. Det är så långt från #nofilterweek det går att komma.


Ämnen i artikeln:

#nofilterweekCarolina Gynning#baramänniskaClaes de Faire

”Alla dagar är påhittade för att spegla ett perfekt liv (...) Det privata, allt det verkliga saknas. Kvar finns ytan.”

Det skriver Gynning själv om Förvaltningsrättens dom som går på Skatteverkets linje att upptaxera henne. Som bevis hänvisar de till hennes blogg där hon dokumenterat sitt eget liv. Bloggen heter paradoxalt nog ”I swear to tell the thruth and other stories”.

Själv tycker jag det hela är en smula sorgligt. För något år sedan släppte jag romanen ”Ministern – En kärlekshistoria”. Den handlar om en utrikeshandelsminister som gör allt för att skapa rätt mediebild av sig själv och på så sätt vinna folkets gunst.

För min minister tar livet en radikal vändning när han väljer att inleda en romans med en popsångerska för att få maximal utdelning i media. Nu tänker jag på mina egna tankegångar under romanarbetet och hur idéen till boken växte fram. Det hänger också samman med Resumés artiklar kring projektet #baramänniska.

Är det ok att låtsas leva ett annat liv än det man lever? Klart det är ok, men det sätter fingret på det vi försökte föra en debatt kring under #nofilterweek när Resumé uppmanade till ärlighet på sociala medier under en vecka.  Varför måste vi gömma oss bakom den här ytan som ideligen framkallas av oss alla i mer eller mindre stora doser.

Tydligen är det så Carolina Gynning lever. Hon skapar en bild av sig själv som är kommersiellt gångbar och det är den som saluförs i rollen som konstnär, skådespelare och programledare. Svenska folket har lärt känna Carolina Gynning i en konstgjord miljö (Big Brother) och tycker kanske inte att det är så märkvärdigt.

Varför är det så viktigt för Carolina Gynning att spegla ett perfekt liv? Kanske är det bara roligare att blogga om flärden men jag köper inte den enkla förklaringen. Gynning är en intelligent och dessutom intellektuell person som har betydligt mer av både integritet och strategi för att inte kommit på något bättre.

Visst påminde det om lågstadiebarnens skolgårdsskryt: Min pappa är rikare än din pappa. I sociala medier blir slaget ett annat: Mitt liv är lyckligare och mer perfekt än ditt.

Men det är samma mekanism som triggar igång. Vi mår liksom bra av att förhäva oss och se känslan av missunsamhet spricka ut i betraktarens ögon. Kanske är det rent av mänskligt att vilja åstadkomma den känslan.

Carolina Gynning är inte unik. Jag har träffat flera programledare som öppet deklarerat att de måste synas i perfekta reportage åtminstone ett par gånger om året för att lyckas upprätthålla tittarnas bild av dem. Kanske är det ett krav. Inte att leva ett perfekt liv men att presentera att man lever ett perfekt liv.

Men åter till det sorgliga i att läsa hennes egna ord i försvarsdokumenten:

”Alla dagar är påhittade för att spegla ett perfekt liv (...) Det privata, allt det verkliga saknas. Kvar finns ytan”.

Det är precis som i Ministern. Det är ytan som saluförs men den ytan kommer också omänskliga krav på läsaren och betraktaren.

Vill man moralisera har Carolina Gynning ett ansvar mot de unga människor som ser henne som en förebild och därför skulle må bättre av att följa en hårt yrkesarbetande småbarnsmamma i hennes osminkade vardag. Vill man inte moralisera kan man som sagt bara tycka att det är sorgligt att hon inte vågar visa sanningen.

Den senaste bilden på hennes blogg är daterad 2013/10/20 och föreställer hennes nya handväska från Solar som nonchalant ligger uppslängd på Sturehofs vita linneduk.

Bredvid det ett fat med tre ostron på en bädd av is.

Jag tror vi skulle älska Carolina Gynning lika mycket – om inte mer – om hon gav oss den råa verkligheten istället.

Det finns ju förstås en helt annan förklaring till de sorgliga raderna till Förvaltningsrätten. Att Carolina Gynnings liv är helt sanningsenligt dokumenterat och att hon istället fuskat med skatten.

Också en annan typ av #nofilterweek.

Claes de Faire

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.