Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

#Baramänniska

Anna Serner om misstaget som byggde karriären

Publicerad: 22 oktober 2014, 09:17

Anna Serner berättar om misstaget som byggde karriären på Resumés Talangforum

Foto: Andreas Elgstrand

Anna Serner är tidigare vd för reklamförbundet och numera vd för Svenska Filminstitutet. På Resumés Talangforum berättade hon om misstaget som byggde hennes karriär. – Mitt bekräftelsebehov var hela utgångspunkten för att det gick fel, säger Anna Serner.


Ämnen i artikeln:

TalangforumAnna Serner#baramänniska

Anna Serner började på Reklamförbundet under tiden som Stefan Skoog var vd. Han blev senare rekryterad till BBDO.  

–Problemen uppstod när Stefan försvann från vår arbetsplats och vi befann oss i en ledarlös organisation, berättar Anna Serner. Vi kunde inte fatta beslut.  

Hon skickade ett mejl till styrelsen med rubriken "Rapport från en ickeverksamhet" där hon beskrev vad som inte fungerade och vad hon tyckte behövde göras.  

Mejlet ledde till att hon blev erbjuden jobbet som vd vilket hon också tackade ja till.

–Jag hade ingen chefs- eller ledarskapsutbildning och frågade mig hur jag skulle etablera mig som chef. Jag bestämde mig för att fokusera på tre saker – vi ska kunna bättre än branschen, vi ska vara nyttiga för våra medlemmar och vi ska ha kul.  

Anna Serner tog över som vd 1998 mitt under dotcom-perioden när det gick som allra  bäst.

–Vi hade skitkul! Käkade hummer och drack champagne så det sprutade oss ur öronen. Vi kunde redovisa fantastiska resultat och hade ett belöningssystem för de anställda – men jag fick ingen bekräftelse som chef.  

Anna Serner blev kontaktad av en kille som hon känt sedan gymnasietiden. Han ville nå ut i branschen och erbjöd henne en gratis ledarskapsutbildning. Utbildningen byggde på en enkät där folk från branschen, kollegor och styrelsen skulle svara på frågor om hur Anna Serner var som chef.

–Alla ägnade en halvtimme var åt att ge mig bekräftelse via undersökningen. När han sedan presenterade mitt resultat kände jag igen det mesta. Jag visste redan om att jag var slarvig, visionär och inte så organiserad. De mjuka värdena om hur jag var som chef var helt fantastiska, men jag snöade ändå in på det där med oordningen.  

Eftersom det var ett gratisjobb ville killen inte hjälpa henne vidare med resultatet. Det var då Anna Serner begick sitt största misstag.  

–Jag bad helt enkelt mina kollegor om hjälp att hitta fel i mitt ledarskap. De började lyfta på massor av stenar och det kom fram saker som att jag ibland var dålig på att svara på mejl och pratade för mycket i telefon. Det snackades så mycket skit.  

Alla i organisationen började söka efter fel hos varandra och ingen ville heller ta ansvar för vad de själva gjort utan skyllde istället på varandra.  

–Jag vaknade till och undrade vad vi egentligen höll på med när det till och med var en tjej som började klaga på att det var bajsränder i toaletten. Det hade blivit en negativ spiral som inte gick att stoppa.  

Samtidigt kom dotcom-kraschen vilket resulterade i att reklamförbundet tappade 40 procent av sina medlemmar.  

–Jag hade skapat en organisation där alla försökte hitta fel hos varandra. Om man har en organisation där man inte känner att det är tillåtet att göra fel, då är det bara fel som görs. Alla kastade skit på varandra och mina kollegor kom in på mitt kontor och grät för att de hade ont i magen över hur det var.  

Misstaget Anna Serner hade gjort var att hon vänt sig till sina kollegor, sagt att hon inte klarade av sin roll och att hon behövde hjälp. Då var det många som tydligt visade att de gärna skulle ta över i hennes ställe.  

–Jag tror säkert att tjejen som klagade på bajsränder i toaletten jättegärna velat vara chef istället för mig.  

Anna Serner kom till insikten att något måste göras. Hon samlade alla medarbetare och bad de att berätta om sina egna misstag istället för att prata om andras.

–Det resulterade i en fulltecknad tavla med massor av tråkiga ord. Var fanns respekten för varandra?

Anna Serner berättar att hon var tvungen att ta tillbaka kaptensmössan som chef.  

–Vi fick en omstart, bytte lokaler och skapade en organisation som byggde på tillit och respekt istället. Mitt bekräftelsebehov var hela utgångspunkten för att det gick fel från början. Om jag hade sett till att få bekräftelse så hade det här inte hänt.

Susanna Sköld

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.