Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

#Baramänniska

Byråchefen tog sig tillbaka från utbrändhet – nu hjälper han andra

Publicerad: 28 mars 2018, 09:36

Tomas Strand har varit ett stöd för många som drabbats av utmattningssyndrom.

Foto: Andreas Elgstrand

Tomas Strand berättade om sin svåra utmattning och den tuffa vägen tillbaka. Sedan Resumés intervju har hundratals människor hört av sig och bett om råd och tips: "Jag märker direkt om någon inte mår bra".


Ämnen i artikeln:

#baramänniskaTomas Strand

Tomas Strand är medgrundare till Abby Priest och har en framgångsrik karriär inom kommunikationsbranschen. Men allt har inte varit en dans på rosor. I 30-årsåldern brakade han in i väggen rejält och blev sängliggande i fyra år.
– Jag räknade ut det någon gång, att jag låg sådär i nästan 1000 dygn. I hela dagar kunde jag hålla mig från att gå på toaletten, bara för att jag inte orkade gå den korta sträckan dit, berättade Tomas Strand i en öppenhjärtig intervju med Resumés reporter Yasmine Winberg.

Trots en dyster prognos lyckades han ta sig tillbaka och arbetar i dag som byråledare på heltid. Men den gripande intervjun har lett till att han också har kontakt med många som drabbats av ohälsosam stress och utmattningssyndrom.
– Jag fick enormt mycket respons de första månaderna efter artikeln. Det var över 100 personer som hörde av sig på olika sätt. Alltifrån jättelånga mejl med berättelser till telefonsamtal där de ville ses samma dag. Det var människor som var mitt i det och hade tappat hoppet, oroliga anhöriga och de som var rädda att själva drabbas. Jag blev helt överväldigad. I början var det en tung belastning med folk som hörde av sig dagligen. Efter några månader började det lägga sig lite. Men trots att det är 2,5 år sedan artikeln publicerades hör det fortfarande av sig människor nästan varje vecka, säger Tomas Strand.

En faktor bakom det stora genomslaget tror han handlar om att han är man.
– Många som har hört av sig är män som mår dåligt. Tidigare har de inte haft någon som de kunnat identifiera sig med. Oftast när man pratar utbrändhet handlar det om kvinnor. Där har jag kunnat göra mycket nytta och hjälpa andra att finna hoppet igen.

Men vissa gånger har han fått hänvisa människor vidare.
– Ibland har det varit så pass illa att jag fått säga ifrån och hjälpa till att kontakta vården. Många har varit så pass fast i sina tankar att de inte kan komma loss. Då måste man träffa en läkare eller psykolog.

Det låter som att du fått agera terapeut vid sidan av ditt vanliga jobb?
– Ja, men jag är inget proffs så den biten har jag fått lämna till andra. Däremot har jag kunnat hjälpa till med att guida genom de olika stegen på vägen tillbaka.

Har du själv klarat dig från att gå in i väggen igen?
– Ja, det har jag. Jag har blivit bra på att balansera tillvaron och vet vad priset är när jag inte gör det. Jag brukar planera in dagar att ha tråkigt och inte göra något på även när allt är på topp. Man får inte glömma att om man klarar sig igenom en sådan här sak blir man en starkare människa på köpet. Det är inte mycket som kan rubba mig idag.

Tomas Strands egna erfarenheter gör också att han snabbt kan upptäcka om andra människor är på väg mot avgrunden. En viktig lärdom är att uppmuntra till öppenhet och diskussion kring psykisk ohälsa.
– Jag har nästan fått röntgenseende. Jag märker direkt om någon inte mår bra. Det är en gåva man ska använda sig av när man kommer tillbaka. Ofta räcker det med att ställa frågan "hur mår du?" och lägga en hand på axeln. Då öppnar sig folk på riktigt.

FAKTA/#Baramänniska
År 2013 startade Resumé initiativet #baramänniska för att belysa arbetslivets baksidor. Det vi alla har upplevt men sällan pratar om. Syftet med publiceringarna är att bryta ett av vår tids stora tabun: att må dåligt. Dela gärna med dig av dina erfarenheter, tankar och lösningar på hur branschen ska bli mänskligare genom att använda hashtagen i sociala medier.

Har du själv erfarenheter av ohälsosam stress och utbrändhet i kommunikationsbranschen? Hör av dig till fredrik.thambert@resume.se. Du får vara anonym.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

#baramänniskaTomas Strand

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.