Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

#Baramänniska

Byrån svarar: Vi visste inte att det var så allvarligt

Publicerad: 22 mars 2018, 16:38

Sitrus har gått ihop med systerbårerna och bildat kommunikationskoncernen Nordic Morning.

Foto: Sören Andersson

Sitrus tidigare vd Christian Sahlgren och chefen Lars står fast vid att Peters död kom som en blixt från klar himmel.


Ämnen i artikeln:

Christian SahlgrenAnne ÅrnebyNordic Morning#baramänniskaSitrus Agency

Varken Sitrus dåvarande vd Christian Sahlgren eller Peters närmaste chef Lars vill ställa upp på en intervju. Däremot går de med på att svara via mejl.

LÄS ÄVEN: Jobbstressen blev Peters död

Lars lämnade Sitrus relativt kort efter Peters självmord. Han beklagar djupt det som hände, men vidhåller att han inte fick några signaler om att Peter mådde dåligt på grund av jobbet.

Varför berättade du inte om minnesanteckningarna från medarbetarsamtalet den 22 september 2015 där Peter beskriver sin situation förrän änkan fick tillgång till det på annat sätt?
– Ett sådant önskemål kom kanske efter att jag hade slutat, för jag fick aldrig någon fråga om att berätta om medarbetarsamtalsanteckningarna så länge jag var kvar på Sitrus. Och inte efteråt heller. Varken från Frida eller företaget.

Så när han blev sjukskriven en månad senare så gjorde du inte kopplingen till det han uppgav i samtalet?
– Sjukskrivningen blev ju en tydlig signal om att Peter inte mådde bra och jag upplever att vi tog det på stort allvar. Innan sjukskrivningen var uppfattningen att han hade mycket att göra helt klart, delvis utifrån medarbetarsamtalet. I samtalet diskuterade vi de jobbrelaterade problemen och Peters tankar om hur vi kunde lösa dem. Men han gav inte uttryck för att han kände psykisk ohälsa eller var deprimerad under samtalet.

När man läser anteckningarna framgår det tydligt att han anser att situationen på jobbet är ohållbar. Varför blev han inte mer avlastad?
– I medarbetarsamtalet gav inte Peter uttryck för att situationen var ohållbar, men att han var missnöjd. När det stod klart att han kände att han behövde mer resurser, började vi ändra i hans team så ytterligare en person skulle komma in. Peter var mycket duktig, omtyckt och en lysande stjärna bland medarbetarna så när han bad om resurser ville man försöka tillgodose det så långt det gick.

Anser du att Peter hade en rimlig arbetsbörda tiden innan han sjukskrevs?
– Jag uppfattade det så. Men som den mest välrenommerade av Sitrus account directors var Peter väldigt självgående med ett stort eget team och han signalerade inte behov av att ledas i sitt arbete. Det gjorde att jag inte hann få ordentlig insyn i hans projekt under de månader jag var hans chef innan sjukskrivningen.

Vd:n Christian Sahlgren lämnade Sitrus sommaren 2017, några månader innan byrån slogs ihop med sina systerbolag och bildade Nordic Morning. Även han intygar att Peters död var något som starkt påverkade honom och övriga medarbetare. Men han anser inte att det fanns någon tydlig koppling mellan självmordet och Peters situation på arbetet.

Varför gjorde ni ingen arbetsskadeanmälan när Peter dog?
– De experter och rådgivare vi vände oss till sa att man i regel aldrig lämnar in arbetsskadeanmälan vid en sådan händelse. Vi gick på deras rekommendation. Det fanns helt enkelt inga tydliga indikationer på att arbetssituationen var den direkta eller övervägande orsaken till dödsfallet, säger han.

Enligt Försäkringskassans utredning skedde Peters död till följd av en arbetsskada. Hur ser du på det?
– Det är givetvis bra för familjen, som därmed får ekonomisk ersättning. Men Försäkringskassan tog ingen kontakt alls med företaget om detta, vilket jag tycker är märkligt. Om man gör en utredning om arbetsskada så bör man rimligen prata med arbetsgivaren och arbetsplatsen.

Varför lämnade ni inte ut er dokumentation till Försäkringskassan under utredningen?
– Försäkringskassan har, som sagt, aldrig efterfrågat någon dokumentation av arbetsgivaren och kontaktade inte ens företaget i sin utredning. Det var facket som påstod att vi inte skulle ha medverkat/lämnat ut dokumentation och detta är alltså inte sant. Detta framgår i av en tjänste­anteckning som Försäkringskassan själva gjorde, efter det att vårt juridiska ombud hade påpekat detta.

Däremot hade utredaren tillgång till det tidigare nämnda medarbetarsamtalet, och protokoll från samtalen mellan Sitrus, Frida och fackförbundet DIK. Dessutom har en extern medicinsk rådgivare gått igenom materialet och kommit fram till att Peters depression faktiskt orsakades av hans arbetssituation.

Åklagaren skriver "av utredningen framgår att Peter uppfattande sin arbetssituation som pressande och tyckte att han under 2015 hade för stor arbetsbelastning. Uppgifter som antecknats i journalhandlingar med mera och de som han lämnade vid medarbetarsamtal talar tydligt för att det var så". Är det fel anser du?
– Nej, detta var ju Peters upplevelse och den varken kan eller vill vi ifrågasätta. Men vi hade ju ingen vetskap om eller tillgång till journalhandlingar alls. Vad gäller medarbetarsamtalen hade Peter en dialog med sin chef om att han skulle får mer resurser till projekten och få avlastning, vilket han också fick. Vi fick dock inga signaler om att han mådde dåligt och inte heller några signaler från hans närmaste kolleger om att något inte stod rätt till.

– Åklagaren kom ju också fram till att företaget inte hade brustit i ansvar enligt arbetsmiljölagstiftningen och lade ner utredningen.

Flera personer vi talat med beskriver att klimatet var tufft på Sitrus, med många som blev utbrända och sjukskrivna under den här perioden. Hur väl tycker du att ni skötte arbetsmiljöarbetet?
– Jag känner inte igen mig i att klimatet skulle ha varit tufft på Sitrus generellt, men visst hade vi stora förändringar vilket påverkade en del personer mer än andra. Vi genomförde en större sammanslagning med uppsägningar och nya roller som följd. Med förändringar ökar så klart stressen i organisationen. Tittar man på statistiken låg våra sjuktal på samma nivå som genomsnittet för tjänstemannaföretag. Vi följde de riktlinjer som vi har satt för arbetsmiljöarbetet. Jag tror dock att samtliga chefer på arbetsmarknaden är överens om att arbetsmiljöarbetet ständigt kan förbättras. Särskilt när förändringstakten ökar generellt i samhället.

Hustrun har fått kämpa i två år för rätten till livränta, vilket Försäkringskassans beslut innebär. Varför har Sitrus så konsekvent nekat till allt ansvar i detta?
– Vi har aldrig motsatt oss eller motarbetat att änkan och familjen ska få den ersättning de har rätt till. Försäkringskassans beslut kom i våras och företaget blev som sagt aldrig kontaktat i det ärendet. För oss var det långt ifrån självklart att koppla självmordet till arbetet och därmed hantera det som en arbetsskada. När vi fick frågan från facket och änkan, kontaktade vi vår arbetsgivarorganisation, som inte heller såg kopplingen och därför inte ansåg att det skulle anmälas som arbetsskada.

Sitrus, som numera alltså heter Nordic Morning, har accepterat Försäkringskassans bedömning av dödsfallet som följd av en arbetsskada. Däremot anser de sig inte vara skyldiga till att den uppstod. Anne Årneby tillträdde som koncernchef i oktober 2016, knappt ett år efter att Peter gick bort och har medverkat till att Frida ska få rätt till ersättning från AFA Försäkring.
– Att änkan och familjen får ut möjlig ersättning är bra, säger hon i ett mejlsvar till Resumé.

LÄS ÄVEN:
Jobbstressen blev Peters död
Därför angår Peters död hela kommunikationsbranschen
Beviset: Så hänger medarbetarnas välmående ihop med byråns framgång

FAKTA/Sitrus skakiga resa
Christian Sahlgren utsågs till Sitrus vd år 2015 efter sammanslagningen mellan JG Communication och Citat. Samgåendet var logiskt eftersom de båda byråerna hade samma ägare – finska staten.

Tillsammans sysselsatte de båda byråerna runt 190 personer. Som en konsekvens av fusionen uppstod en övertalighet vilket gjorde att ett tiotal personer tvingades lämna sina jobb på byrån. Storkunden Ericsson drog successivt ner sina investeringar samtidigt som flera andra uppdrag hade bristande lönsamhet.

År 2015 gjorde Sitrus en rörelseförlust på 10 miljoner och i slutet av året var personalstyrkan nere på 160 personer. I bokslutet talar Sitrus i positiva ordalag om framtiden, men 2016 blev ett ännu sämre år än det föregående. Intäkterna fortsatte att sjunka och bolaget blödde kraftigt. Rörelseförlusten skrevs till 24 miljoner kronor och ytterligare 20 tjänster kapades.

Våren 2017 lade Sitrus ned sina kontor i Göteborg och Malmö vilket betydde att 33 personer fick lämna sina jobb. Dessutom såldes dotterbolaget i Ukraina som primärt jobbade med digital utvecklingen. Syftet med båda manövrarna var att renodla och fokusera på kärnverksamheten.

Trots att marknaden för content marketing växer i sin helhet, fortsätter Sitrus intäkter att dala, enligt källor med insyn. Därför valde ägaren Nordic Morning att slå ihop byrån med sina övriga svenska verksamheter efter sommaren förra året under Anne Årnebys ledning. Strax innan det skedde slutade Christian Sahlgren.

Redan år 2014 aviserade finska staten att de vill sälja hela koncernen men hittills har de inte lyckats hitta någon köpare. Förra årets sålde de sin svenska tryckeriverksamhet Edita Bobergs till Åtta 45 Tryckeri. Om Nordic Morning ska locka en ny ägare krävs troligen svarta siffror i resultaträkningen – eller ett rejält vrakpris.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.